„Великобритания не може да отказва да удължи преходния период след Брекзит и в същото време да забавя дискусиите по редица важни теми.“

Това заяви днес главният европейски преговарящ за Брекзит Мишел Барние. Той говори след приключването на втория кръг разговори между Брюксел и Лондон.

Трябва да има успореден напредък по всички теми на претоворите, категоричен бе Барние.

Той уточни, че засега Обединеното кралство няма намерение да удължава преходния период, който приключва на 31 декември. Крайният срок да се поиска удължаване за срок от 1 до 2 години е 30 юни.

Целта за осезаем напредък е постигната само частично след втория кръг преговори, каза френският дипломат. До 1 юни двете страни трябва да решат дали прогресът е достатъчен. Ако това не е станало, е необходимо удължаване на преходния период.

В четири сфери напредъкът е много слаб и разочароващ, продължи Барние. И ги посочи:

• 1. Преговорите за равноправни условия;

• 2. Цялостното управление на бъдещото партньорство;

• 3. Партньорство в областта на наказателното право и сигурността;

• 4. Рибарството.

Преговарящият за пореден път повтори, че ЕС няма да приеме никакво споразумение за бъдещо партньорство с Великобритания, без то да включва балансирано, устойчиво и дългосрочно решение за риболова. И това според него трябва да бъде кристално ясно на Обединеното кралство.

„Часовникът тиктака, остават само осем месеца“, предупреди Барние относно крайния срок за договаряне на споразумението.

Той се е разбрал с британския премиер Борис Джонсън през юни да бъде организирана конференция на високо равнище, която да отчете напредъка. Дотогава остават само два кръга преговори – прес седмиците на 11 май и 1 юни.

На конференцията трябва да бъде проверен и прогресът по протокола за Северна Ирландия. На ЕС са необходими ясни доказателства, че Лондон напредва с въвеждането на договорените митнически процедури за стоки, влизащи в британската провинция.