Американският президент Доналд Тръмп поясни днес, че думите му за възможни инжекции с дезинфектант като средство за борба с коронавируса били саркастични.

"Зададох въпрос по саркастичен начин на журналистите", отговори той на въпрос в Овалния кабинет относно репликата, която предизвика истинска буря в медиите.

Малко преди това говорителката му Кайли Макинани предложи друго обяснение - че думите на президента са били извадени от контекста, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Тръмп каза на всекидневния си брифинг в медиите в четвъртък, че учените трябва да проучат дали вкарването на ултравиолетови лъчи или дезинфектант в телата на хора, заразени с новия коронавирус, може да им помогне да изчистят болестта.

Има ли начин да направим нещо подобно чрез инжектиране, вътре или почти с почистване?“, Каза той. "Би било интересно да се провери това".

Думите му предизвикаха освен присмех и бързи реакции. Международният производител на почистващи препарата "Рекит Бенкисър" (Reckitt Benckiser) излезе с официално съобщение, предупреждаващо потребителите "при никакви обстоятелства" да не приемат вътрешно продуктите му. Медици изразиха тревога, че коментарите от господаря на Белия дом могат да подведат много хора и да ги тласнат към самоубийствени постъпки.