От днес започва анонсираният по-рано пореден ремонт на столичния булевард "България". Тази година ще бъде рехабилитирана отсечката между между булевардите "Гоце Делчев" и "Т. Каблешков" в посока кв. "Бояна". Движението ще е двупосочно в платно посока "център". Срокът за завършване на участъка е 20 дни. Ако времето позволи.

Започналите вече ремонти на централните улици "Шишман" и "6 септември" обаче ще бъдат замразени тази година. Причината: да не се създават допълнително затруднения на магазинчетата в района, които и без това страдат заради намаления заради мерките срещу разпространението на вируса пътникопоток.

По този повод кметът Йорданка Фандъкова заяви чрез профила си във фейсбук "Научихме си уроците от ремонта на ул. "Граф Игнатиев", който затрудни много бизнеса и без извънредното положение". Тя е разговаряла с кмета на район "Средец" Трайчо Трайков и той споделил мнението за отлагане на ремонта.

Това време обаче ще бъде използвано за промени в проекта. Причината: "Действащият проект предвижда бетонна плоча по ул. "Шишман". Това ще създаде огромни трудности при отстраняване на каквито и да е аварии десетилетия напред."

Общината изтегля напред строителния сезон, за да се използва намаления трафик. Обичайно големите ремонти в София се правят през лятото - с идеята, че жителите са на почивка извън града.

И още

12 са големите обекти, по които общината дава заявка, че ще работи тази година. Продължава изграждането на булевардите "Тодор Каблешков" и "Филип Кутев", част от вътрешния градски ринг.

В началото на май трябва да бъде завършена рехабилитацията на бул. "Искърско шосе" и да продължи работа по бул. "Асен Йорданов" с ремонт на пътната настилка и на трамвайния път.

Заедно със завършването на строителството на третия лъч на метрото в "Овча купел", планирано е довършване на разширението на бул. "Монтевидео" в обхвата на новата метростанция.

Основните ремонти на бул. "Първа Българска армия", ул. "Кукуш" и ул. "Йосиф Щросмайер" ще започнат веднага след приключване на процедурите по избор на изпълнител.

Продължаваме работа и по проекта за Околовръстния път между "Бъкстон" и "Люлин", като след завършване на процедурите ще бъде предаден на АПИ за започване на строителството.

Прекрояване на проекта "Невски"

Следващата седмица общината трябва да публикува и промените в проекта за обновяване на пространството около храм-паметника "Ал. Невски", след като одобрения вариант предизика множество критики. Граждани ще могат да дават становища по измененията, които по думите на Фандъкова целят запазване на историческия вид на зоната.

С препроектирането и на двете зони обаче ще бъдат прекратени договорите с "Джи Пи Груп" (компанията си спечели много критики заради изпълнението на "Графа", довело до пословичната реплика на кмета "ремонт на ремонта")  и с "ПСТ". "С промените във вида дейности и материал с новите проекти ще обявим и нови процедури за избор на изпълнители. За това време ще удължим договора за безвъзмездна финансова помощ, така че през 2021 г. да завършим ремонтите на централна градска част", обяснява Фандъкова.