Белгия ще започне от 4 май постепенно да премахва ограниченията заради коронавируса.

Решението обяви снощи премиерката Софи Вилмес след 7-часово заседание на Националния съвет за сигурност. Причина е фактът, че властите в Брюксел са успели да намалят разпространението на COVID-19 в страната. Режимът в Белгия действа вече 7 седмици.

Вилмес обаче предупреди, че вирусът не е изчезнал и че продължава да бъде заплаха за населението.

Ще бъдат отворени някои бакалии, магазини за платове и компании. Условието е там да бъде спазвано т. нар. социално дистанциране.

Разшрешава се спортуването на открито, но без физически контакти.

В обществения транспорт ще се пътува само с маски.

На 11 май започва втората фаза на разхлабването. Тогава се очаква да бъдат отворени всички магазини. Условията обаче предстои да бъдат определени.

Началото на третата фаза е 18 май, когато правителството се надява да започне да отваря постепенно училищата. В началните и средните учебни заведения занятия ще се водят най-много в три класа, при това с малки групи. Предимството е за първокласниците, второкласниците и абитуриентите.

Пак в третата фаза властите в Белгия се надяват да разрешат отварянето на фризьорските салони, събиранията на малки групи по домовете и пътуванията до провинцията. Решение по тези въпроси обаче засега не е взето.

А за фазата, започваща на 8 юни, правителството се надява да обмисли отваряне на ресторантите, а на по-късен етап – и на баровете.

Действията на всяка от споменатите фази ще бъдат потвърждавани седмица преди началото й. Това ще става въз основа на данните за разпространението на коронавируса и капацитета на болниците.