Нидерландската футболна федерация окончателно разпусна местното първенство - елитната Ередивизи и второто ниво. Няма шампион, няма изпадащи и влизащи. Сезонът е обявен за нулев, а това се случва за първи път, откакто лигата е формирана през 1956 г.

Перспективата това да се случи се зададе на 21 април, когато премиерът на страната Марк Рюте обяви, че публичните събития са забранени до 1 септември, като това касае и спорта.

"Ниската земя" започна в пандемията с доста либерални мерки и в търсене на стаден имунитет. Поне за момента обаче това не сработва - броят на регистрираните положителни проби е 36 535, починалите са 4289, а за излекуваните няма официална информация.

Девет кръга преди края "Аякс" води по голова разлика на "АЗ Алкмаар" в челото на таблицата. И двата отбора отиват в Шампионската лига от следващия сезон. "Фейенорд", ПСВ "Айндховен" и "Вилем II" - в Лига Европа.

Лидерът на втора лига "Камбур" не влиза в елита, а има преднина от 11 точки. Треньорът на отбора Хенк де Йон нарече решението "най-големия срам в историята на спорта в Нидерландия".

Не е ясно дали футболните шефове в страната са съгласували решението си с УЕФА. Онзи ден централата отново препоръча федерациите да правят всичко възможно да завършват първенствата, като дори да използват съкратени варианти за приключване и обявяване на крайно класиране. Но остави и вратичка за "специални случаи".

В решението на футболната федерация на Нидерландия се посочва, че здравето на хората е по-важно от футбола и той няма как да е приоритет в момента.

Съседната Белгия е пред същото решение, но с обявяване на крайно класиране и определяне на "Брюж" за шампион. Предложението дойде от лигата, а снощи федерацията трябваше да заседава. Към този час решение още не е обявено.