Една от основните еко-индустрии в САЩ - тази за различните видове чиста енергия - ще бъде сред най-тежко ударените от пандемията, разказва Wired.

В индустрията, работеща върху смяната на старите методи за енергия със соларна, хидро или вятърна, се отчитат над 106 000 загубени работни места от март според анализ на BW Research Partnership. Те ще станат над 500 000 до юни. 

В сектора работят над 3,4 млн. американци. Пандемията от новия коронавирус е прекъснала работата им, която в САЩ често е свързана с посещения по домовете (за инсталиране на соларни панели), или пък конструкции и сгради, които изискват солидно количество работници. 250 хил. души работят върху хибриди и електрически возила, при които също има сериозен спад на продажбите, 40 хил. пък произвеждат биогорива. 

Според лобистите на сектора работата по постепенната смяна на старата, по техни думи дори "древна" електросистема не трябва да чака пандемията да приключи. Те изтъкват, че множество от работниците им така или иначе работят на голяма дистанция и с минимален човешки контакт.

Разбира се, очаква се дори след кризата да няма много хора, които да са склонни да инвестират в соларни панели или други модерни енергийни системи, които все пак се изплащат в продължение на няколко години. Лобистите на сектора работят усилено за това той да бъде включен във финансовите помощни пакети, които правителството готви за излизане от кризата.

Като се има предвид отношението на Тръмп към екологичния сектор като цяло, обаче, е напълно възможно те да бъдат игнорирани.

Пандемията от COVID-19 нанесе косвено и тежък удар върху индустрията за рециклиране - при отрицателните цени на петрола, преработката и повторната употреба на пластмаси вече не е никак печеливш, и множество компании от този сектор също ще фалират или ще свият изключително работата си.