15:51 ч.: Великобритания няма да отменя ограниченията, заяви външният министър

Британският външен министър Доминик Рааб, който временно ръководи правителството до възстановяването на премиера Борис Джонсън от заразяване с коронавируса, отказа да обясни как властите смятат да разхлабят въведените преди месец ограничителни мерки и предупреди, че прибързани действия може да доведат до втори пик на заразявания, предаде Ройтерс.

Рааб каза, че правителството проучва начини за излизане от карантината, но добави, че би било безотговорно да се правят публични разсъждения по въпроса.

"Намираме се на деликатен и опасен етап и се придържаме към медицинските съвети, научните съвети, със запазване на социалното дистанциране засега, като същевременно си вършим домашното, за да гарантираме, че ще бъдем своевременно готови за следващата фаза", каза Рааб.

Броят на починалите в британски болници от новия коронавирус надхвърли 20 000 души, като общият брой вероятно ще е много по-висок, когато се регистрират и смъртните случаи в старчески домове и други социални заведения.

Премиерът Джонсън, който прекара една седмица в болница в началото на месеца, включително три нощи в интензивно отделение, ще се завърне на работа утре, съобщи Рааб.

По въпроса за тестването правителството си е поставило за цел до края на месеца да започнат да се правят по 100 000 теста на ден. На 24 април са извършени под 29 000 теста, а капацитетът в момента е за 51 000 теста на ден, заяви Рааб.


15:01 ч.: Новите случаи на коронавирус в Румъния са 401

През последното денонощие в Румъния са регистрирани 401 нови случая на SARS-CoV-2, с което общият им брой достига 11 036, съобщи Групата за стратегическа комуникация, предаде Аджерпрес.

Досега са починали 608 души, а са оздравели 3054 пациенти. През последното денонощие смъртните случаи са седем.

Най-много остават случаите в окръг Сучава и в Букурещ. В Сучава има регистрирани 2613 заразени, а в Букурещ - 1167.

11 775 са хората, настанени под институционална карантина, а 24 052 са изолирани в домовете си под медицинско наблюдение.

Досега в Румъния са направени 136 518 теста. 


13,58 ч.: Италия започва да отваря бизнеси, училищата остават затворени до септември

Италия ще започне да възобновява промишлената дейност на 4 май като част от плановете за смекчаване на карантината за коронавируса, а училищата ще отворят врати през септември. Това казва в интервю за днешния брой на в. "Република" премиерът Джузепе Конте, цитиран от Ройтерс.

Работим и в тези часове, за да осигурим за 4 май отварянето на голяма част от бизнеса - от производството до строителството, посочва Конте през изданието.

Баровете и ресторантите ще трябва да изчакат малко повече.

По думите му мерките ще бъдат представени най-късно до началото на следващата седмица.

Премиерът отбелязва, че компаниите ще трябва да въведат строги мерки за опазване на здравето, преди да им бъде разрешено да заработят отново.

Той уточнява, че някои предприятия, определяни като "стратегически", включващи ориентираните към износ дейности, могат да започнат работа още тази седмица, при условие че имат разрешение от местните власти.

Конте допълва, че училищата ще отворят през септември, но предупреждава, че изследванията показват много висок риск от зараза. Дистанционното обучение работи добре, коментира премиерът.


13:17 ч.: Починалите в Испания за последното денонощие са 288 - най-ниският брой от 20 март насам

Жертвите на Ковид-19 в Испания нараснаха през последното денонощие с 288, което е най-ниският брой от 20 март насам, съобщи днес здравното министерство, цитирано от Франс прес.

Общият брой на починалите в страната вече е 23 190. Броят на потвърдените случаи на коронавирус нарасна с 1729 през последното денонощие и достигна 207 634.

Днес Испания започна да облекчава мерките за изолация, най-строгите в Европа, позволявайки на децата да излизат от къщи. Децата под 14 години получиха възможност за първи път от шест седмици да излязат на въздух и да се разходят или поиграят, придружавани от възрастен, за максимум един час, от девет сутринта до девет вечерта, в радиус от един километър от дома. Тези над 14 години също могат да излизат, за да купят храна или да разходят кучето.


11:42 ч.: Всички пациенти с COVID-19 в болниците на Ухан - изписани

Всички пациенти с новия коронавирус вече са изписани от болниците в китайските град Ухан, откъдето се разпространи пандемията, съобщиха здравните власти, цитирани от Ройтерс и ТАСС.

"Последните новини са, че към днешна дата броят на пациентите с новия коронавирус в Ухан е нула, благодарение на съвместните усилия на уханските лекари и медиците, изпратени в града от цялата страна за оказване на помощ в борбата с разпространението на коронавируса", заяви на пресконференция говорителят на Държавната здравна комисия Ми Фън.

По-рано днес комисията информира, че от болниците в Уфан са изписани 11 пациенти. Като цяло от китайските болници бяха изписани 63 452 души с потвърдена коронавирусна инфекция, от тях 46 452 бяха лекувани в Ухан.


11:02 ч.: Германците се тревожат повече за коронавируса, отколкото за климата

Коронавирусът и последиците от него са проблемите, които тревожат най-много германците към днешна дата. Това сочат резултатите от ново допитване, цитирано от ДПА.

Около 60 процента от анкетираните казват, че се безпокоят най-много за пандемията, а 40 процента се страхуват и от отражението върху германската икономика, според изследването на Ер Те Ел/ентеве (RTL/ntv).

По-дългосрочни опасения като климатичните промени са изтласкани на заден план, сочи проучването. Едва 10 процента от респондентите определят измененията в климата като спешен проблем спрямо 37 процента миналото лято.

Миграцията е ключов проблем само за 11 на сто от участниците в анкетата, което е значително по-малко от 29 процента през юли/август 2019 година.

Допитването е направено сред 2505 души между 20 и 24 април.


10:15 ч.: 1737 потвърдени случаи в Германия за денонощие

Потвърдените случаи на коронавирус в Германия нараснаха с 1737 за едно денонощие и достигнаха 154 175, според оповестени днес данни на института "Роберт Кох", предаде Ройтерс.

Вчера потвърдените случаи на коронавирус бяха 2055.

Смъртните случаи нараснаха със 140, до 5640, съобщи институтът.


09:28 ч.: NBA разреши на клубовете да започнат тренировки на 1 май

От 1 май Националбата баскетболна асоциация (NBA) разрешава на клубовете да използват отново своите тренировъчни центрове. Това съобщи журналистът на ESPN Адриан Войнаровски в Туитър.

Клубовете, които се намират в щати, които са отслабили карантинните мерки поради коронавирусната пандемия, ще могат да използват повторно своите съоръжения за тренировки.

Подобно решение не означава, че мачовете от редовния сезон в NBA ще се подновят. Въпросът за рестартирането на сезона все още не е решен.

В същото време, тренировъчните центрове ще бъдат отворени само за индивидуална работа, но груповите занимания все още са забранени.

По данни на Световната здравна организация до тази сутрин в света заразените с коронавирус са 2 897 645, 202 880 са починали, а 817 034 души са излекувани по време на пандемията.


08:52 ч.: Близо 2000 нови случая в Индия за денонощие

Броят на потвърдените нови случаи на коронавирус в Индия нарасна с 1990 за едно денонощие, достигайки 26 496, което е рекорден показател за страната, съобщи днес на сайта си индийското здравно министерство, предаде ТАСС.

По данни на министерството броят на починалите от Ковид-19 се е увеличил с 49 за 24 часа и вече е 824.

В индийските болници се намират за лечение близо 20 хиляди пациенти, заразени с коронавируса, а 5 804 са оздравели.

Премиерът Нарендра Моди призова властите на всички щати и съюзни територии да обезпечат спазването на режима на строга изолация до 14 април, а по-късно продължи този срок до 3 май включително.


06:57 ч.: Китай днес потвърди 11 нови случая на коронавирус и нито един смъртен случай за 11-и пореден ден

Китай днес потвърди 11 нови случая на коронавирус и нито един смъртен случай за 11-и пореден ден. С това официалният брой на инфектираните достигна 82 827 души.

Пет от новите случаи са в граничната с Русия провинция Хейлунцзян, където има бум на инфекции, един е в провинция Гуандун, а останалите пет са внесени от чужбина. Китай е регистрирал общо 1634 привнесени случаи, предаде Асошиейтед прес.


04:22 ч.: 2494 нови смъртни случая в САЩ

В САЩ са регистрирани 2494 нови смъртни случаи от коронавируса за 24 часа, съобщи университетът "Джонс Хопкинс" - ново дневно увеличение, след като в петък беше регистриран най-ниският брой за денонощие от три седмици - 1258, предаде Франс прес.

Страната е най-тежко засегната от пандемията от КОВИД-19, чиито жертви в света вчера надхвърлиха 200 000. В САЩ смъртните случаи са общо 53 511, а потвърдените инфекции - 936 293, според данните на университета в Балтимор от 20,30 ч. вчера. (00,30 ч. по Гринуич днес).


00:54 ч.: Британският премиер Борис Джонсън се връща на работа в понеделник, потвърдиха от "Даунинг стрийт" 10

Британският премиер Борис Джонсън се връща на работа в понеделник, потвърди вчера говорителка на премиерската канцелария.

Джонсън се възстановява от коронавируса в извънградската си резиденция "Чекърс", след като прекара три денонощия в интензивно отделение по-рано този месец, припомня Ройтерс.