Десет парка в София отварят от понеделник за до двама възрастни с деца, обявиха от Южния парк в неделя премиерът Бойко Борисов и кметицата на града Йорданка Фандъкова.

Става въпрос за: Борисовата градина, Борисовата градина – лесопарка, Южния парк, парка на НДК, парка "Гео Милев", Западен парк, Северен парк, парка "Заимов", парк "Студентски", парк "Дружба". Паркът на НДК, II част е разрешен само за извеждане на домашни любимци.

"Как да обясниш, че с кучето може, с детето не може? Този въпрос го чуваме и пред Щаба", обясни кратко мотивите за това министър-председателят.

В неделя в София бяха проведени тестове с полицията и общински служители за това как ще протече пропускателният режим в парковете.

Фандъкова разясни ясно правилата и ограниченията - всички те заедно с обозначените маршрути ще бъдат описани и в брошури за всеки парк, както и на сайта на Столичната община.

Между 9,30 и 18,30 ч. всеки ден до двама възрастни с малки деца (до 12 години) ще бъдат допускани на разходки в парка. Преди и след този диапазон ще могат да влизат пък хората, които разхождат домашни любимци.

По въпроса дали ще бъдат пускани бременни жени, Фандъкова каза:

"Мисля, че няма проблем, препоръчваме да не се прави много масово."

Забранява се и ползването на детските площадки, съоръжения и пейките. Целта е да не се докосват повърхности, подчерта кметицата. Възрастни и деца не трябва да се събират на групи и за групови спортове. Забранява се "абсолютно" пиенето на алкохол (което е забранено и по принцип, но само де юре). Правилата са базирани на релевантния опит в европейските градове, подчерта Фандъкова.

Над 80 души от общината и множество полицаи от общинска полиция и СДВР ще работят за спазване на правилата в парковете, полицаите ще са учтиви и ще помагат на хората, подчерта кметицата.

"От нас зависи дали и колко това ще продължи. Хората питат "защо децата?", мисля, че този въпрос не трябва да го обясняваме", отбеляза тя.

Борисов подчерта, че трябва да покажем дисциплина, защото изолацията е единственото нещо, което доказано спира вируса досега. Ако системата работи добре, ще се прилага и извън София.

"Като имаме претенции, че сме гражданско общество, дисциплинирано, мислещо, ето прекрасен момент да го докажем", отбеляза премиерът.

 

В заключение Борисов отбеляза:

"Нищо медицинско към момента не ни кара да мислим, че трябва да разхлабим мерките. Нито една индикация не ни казва, че имаме моралното право. Тези, които го говорят, трябва да си продължат изречението с "не ми пука, че ще умрат хиляди хора".