Най-големият европейски производител на самолети "Еърбъс" може и да не излезе цял от икономическата криза, породена от епидемията от коронавирус в света. Този извод може да бъде направен от думите на генералния директор на компанията Гийом Фори в писмо до служителите на компанията, открито и цитирано от Ройтерс.

"Губим пари с безпрецедентна скорост" и "ако не предприемем мерки незабавно, оцеляването ни е под въпрос" са само част от апокалиптичните оценки на Фори в текста. Припомня се, че ако темпът на производство продължава да се забавя допълнително - производителят просто трябва напълно да спре работа.

То е разпространено до всички 135 000 служители на производителя. Според Ройтерс писмото е изпратено в петък или само няколко дни след като компанията се възползва от правителствената програма в помощ на заетостта, с която изпрати 3000 служители у дома. Те продължават да получават почти цялата си заплата и би трябвало да се върнат на работа в средата на май. 

Сега Фори обаче допълва, че "може да се наложи да планираме по-мащабни мерки". Според източници на Ройтерс - един от възможните сценарии е масирано съкращение на 10 000 души от персонала. Все пак това не е потвърдено, а Фори твърди, че се "обмислят всички възможни опции".

Като сериозна се разглежда възможността "Еърбъс" вече да е в контакт с няколко различни европейски правителства. Базираната във Франция компания може да използва някои от схемите за подпомагане, включително държавно гарантираните кредити.