Кристиан Николов - 22-годишният младеж, който пред камери и десетки свидетели уби тв водещия Милен Цветков в катастрофа, няма да опитва да излезе от ареста.

Това съобщи БНР, позовавайки се на адвокатите на младежа.

Както Клуб Z писа, фаталният инцидент стана на 19 април - навръх Великден, пред мол на кръстовището на кв. "Хладилника".

Първоначално полевите наркотестове реагираха на два вида дрога в организма на Кристиан, но окончателната експертиза установи, че той е бил на коктейл от марихуана, кокаин, диазепам и амфетамини.

Прокуратурата предизвика дискусии, като преквалифицира деянието "в крачка" - от класическия "шофьорски" член за причиняване на смърт по непредпазливост в умишлено убийство при управление на ПТП. Според критици това обвинение ще издържи по-трудно.

Важен детайл обаче е, че при евентуално доказване на умишлено убийство според промененото неотдавна законодателство той няма право да се възползва от редукцията с 1/3 на наказанието дори да направи пълни самопризнания. Така мнозинството в парламента промени законодателството след случая в с. Сотиря.

Първоинстанционният съд остави през миналата седица Кристиан в ареста най-вече с аргумента - че има обосновано предположение, че той е извършител на деянието, както и че то е тежко.

Линията на защитата тогава обаче бе различна - към конфронтация, твърдейки, че може би не той е шофирал джипа на майка си Audi Q7.

Сега Софийският апелативен съд изобщо няма да гледа мярката, тъй като защитата се е отказала да обжалва. Адвокат Любомир Таков днес нарече това "готовност за съдействие на разследването".