Столичният общински съвет ще разглежда тази седмица очакваната актуализация на бюджета на София. Днес започнаха първите обсъждания на проекта на кметицата Йорданка Фандъкова в постоянните комисии на Съвета.

Нуждата за това е породена от световната пандемия от COVID-19. Фандъкова изтъква в мотивите:

"Повечето големи икономики, засегнати от пандемията, очакват значително забавяне и потенциално навлизане в рецесия през предстоящата година."

Съответно се налага актуализиране на очакваните приходи на общината, съответно и на разходите.

Приоритетите остават - изпълняването на одобрените проекти по европейски програми, изграждането на образователна инфраструктура (детски градини и ясли) и ключовите транспортни проекти - метрото и вътрешния градски ринг. 

Следваща оценка на бюджета се очаква през юли, в края на полугодието, но Фандъкова предупреждава:

"При силно негативен сценарий могат да се очакват допълнителни промени в бюджетните параметри и за следващата 2021 г."

Ситуацията с новия коронавирус налага и повишаване на разходите в сферите, които пряко са повлияни от извънредната ситуация - социални дейности, здравеопазване, транспорт и околна среда.

Общинските дружества и Центърът за градска мобилност отчита сериозни загуби от началото на извънредното положение - заради по-малкото хора в градския транспорт и безплатните синя и зелена зони. Общинските болници имат повишени разходи, предвижда се и предоставяне на заем за заведенията за доболнична помощ до 1 млн. лв. 

Намаления се предвиждат в приходите от данъка върху превозните средства, данъка при придобиване на имущество, туристическия данък. И още от таксите за детски градини, ясли, пазари, тържища, тротоари, битови отпадъци, технически услуги. Общата сума е 23 435 800 лв.

С толкова се и намаляват разходите - ще се харчат по-малко за ключови ремонти на улици в града, възстановяване на някои от занемарените паркове, за поддръжка на детските градини, текущи ремонти, чистене на отпадъци и пр. Увеличение ще има в резерва на бюджета - с 3 млн. лв.

Очаквано още на първата комисия днес - по инженерна инфраструктура и енергийно планиране - актуализацията бе гласувана от управляващото мнозинство, а опозицията в лицето на "Демократична България" и БСП се въздържа, както направиха и при първоначалното гласуване на бюджета..

Бюджетът досега

Бюджетът на Столична община бе гласуван през февруари след известно забавяне. Той бе представен в края на 2019 г. от кметицата Йорданка Фандъкова и след предложения на коалиционните партньори на ГЕРБ в СОС достигна рекордните 1,722 млрд. лв. 

Основни компоненти на бюджета са делегираните държавни дейности в размер на 555 млн. лв. и собствени приходи от 782 млн. лв. Това е с 57 млн. лв. повече от прогнозираните приходи спрямо миналата година, При данъчните приходи се очаква увеличение в размер на 36 млн. лв. и те да достигнат 388 млн. лв. При неданъчните се чакат 393 млн. лв. приходи, т. е. 21 млн. лв. увеличение.

Това е свързано със спорното решение на Фандъкова за увеличаване на местните данъци - по-точно върху сделките с имоти и данъците за МПС, които бяха увеличени с между 5 лв. и 40 лв. годишно според еко категорията на автомобила. При данък МПС се очакват приходи от 114 млн. лв., при данък недвижими имоти - 112 млн. лв. и от данък възмездно придобиване  - 153 млн. лв.

Капиталовата програма на общината е 475 млн. лв., а това е с 4 млн. лв. повече спрямо първоначалния вариант, който бе дискутиран и представен. Това увеличение обаче не е вследствие на общественото обсъждане, а на преходни проекти между миналата и сегашната година, по чието изпълнение, разплащания и оценка обикновено се работи до последния момент в края на годината. От оперативни програми ще дойдат 261 млн. лв., а собствените приходи ще бъдат в размер на 214 млн. лв.

Фандъкова обяви, че практически 80% от бюджета засяга екологични политики - визирайки комплексно мерки като по-екологичен градски транспорт, строителството на метрото, от което се очакват нови 8 км тази година, миенето на улиците, в т. ч. през зимата и пр. Тя обеща и нови мерки и методи за по-добра чистота на въздуха в столицата, което бе основна тема през последните студени месеци.