Обажданията до Центъра за контрол над отровите в Ню Йорк, свързани с увреждания от домакински химикали са нараснали над два пъти, след като президентът Доналд Тръмп предположи миналия четвъртък, че инжектирането на дезинфектант може да бъде един от начините за борба с COVID-19, съобщи градската управа, цитирана от Ен Би Си - Ню Йорк.

След пресконференцията на президента в четвъртък вечер центърът е получил 30 обаждания за инциденти с почистващи течности на киселинна основа - девет специално за препарата "Лизол" (Lysol), 10 за белина и 11 за други домакински препарати.

Тръмп стана обекта на почти универсално осъждане в САЩ и по света след неговото предположение. Здравните власти, медици и дори някои негови близки съюзници се втурнаха да предупреждават хората да не го слушат и не поглъщат или да си инжектират дезинфектант, белина или какъвто и да е друг битов химикал.

Производителят на "Лизол", британската компания за потребителски стоки RB, дори се почувства принуден да публикува изявление, призоваващо хората да не приемат вътрешно неговите препарати.

В петък Тръмп каза, че разсъжденията му за ролята на дезинфектантите били "саркастични" и след това прекъсна брифинга си в Белия дом, без да приема въпроси от журналисти. Оттогава той не се явява пред медиите и само лее жлъч по тях в туитър.

Нито едно от 30-те обажданията в Центъра за контрол на отровите в Ню Йорк не е довело до смърт или хоспитализация, съобщи Ен Би Си.