Забраната за полети от и до Великобритания и Северна Ирландия от и към България отпада. Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ вече е издала заповедта за това, съобщи директорът й Станимир Лешев пред БНР. 

Авиопревозвачите предстои да бъдат уведомени. Става дума за компаниите с валиден оперативен лиценз за извършване на превоз на пътници, товари и поща и които осъществяват полети до България, както и летищата на територията на страната.  

Авиокомпаниите вече отмениха немалко полети до традиционни дестинации заради рядко намалелия пътникопоток заради кризата с коронавируса. Тепърва ще се изчисляват щетите и за превозвачите, и за операторите на летища у нас.

Забрана за полети от и до Обединеното кралство от летища на територията на България бе издадена на 16 април. Разпоредено е и предварително изпълнение на заповедта, която не важеше само за превоз на товари, поща, за държавни и хуманитарни полети, за оказване на спешна медицинска помощ или кацания по технически причини. Новината тогава дойде, малко след като от нискотарифния авиопревозвач "Уиз ер" обявиха, че възстановяват полетите си от Варна за Лондон и обратно три пъти седмично. Идеята на компанията срещна съпротива от Националния оперативен щаб, след което последва и забраната. 

От посолството на България в Лондон отправят съвет към гражданите, чиито полети предстоят или са били отменени, да се обърнат за информация към съответните авиопревозвачи - какво следва след възстановяване на полетите.