Щатът Ню Йорк отмени днес с безпрецедентно решение заради коронавирусната епидемия първичните избори за президентски кандидат на Демократическата партия, първоначално насрочени за 23 юни, предаде "Бизнес инсайдър".

Демократите, членове на комисията, гласуваха да се отменят изборите, но щатът все пак ще проведе първичните вотове за конгресмени и за представители на щатско ниво, които са също на 23 юни.

Председателят на Демократическата партия в Ню Йорк Джей Джейкъбс обоснова решението с "изключителния характер на предизвикателството".

Местната изборна администрация призова щата да използва федералните средства, предвидени за вота, за да закупи почистващи препарати и защитни средства и да увеличи броя на персонала преди изборите през ноември т. г.

От администрацията на губернатора Андрю Куомо заявиха, че не са искали от изборните комисари да направят промяната, която е възможна поради малко известна разпоредба в наскоро приетия държавен бюджет. Тя позволява на нюйоркската избирателна комисия да заличи имена на кандидати, които са спрели или прекратили кампанията си. Щатът е оставил решението на комисията. Ню Йорк се очаква да излъчи 274 делегати за конгреса на демократите през юли, който трябва да избри техния кандидат за Белия дом. Най-вероятно е това да бъде бившият вицепрезидент Джо Байдън.

Бившият претендент за демократическата номинация, сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс обяви по-рано този месец, че прекъсва кампанията си. В писмо  в неделя негов адвокат е призовал комисарите да не отменят първичните избори. В писмото се посочва, че отмяната ще попречи на Сандърс да осигури повече подкрепа за Байдън от прогресивното крило на партията.

Докато Сандърс обяви на 8 април, че суспендира кампанията си,  той все още остава в надпреварата и събира делегати, за да може да повлияе на платформата на Демократическата партия по време на нейния конгрес.

Освен кандидата за президент конгресът ще гласува за платформата и за приоритетите на Демократическата партия.

За да могат Сандърс и неговите представители да намерят място в някоая от натоварените с това комисии, той трябва да спечели 25% от всички ангажирани делегати по време на процеса на номинациите в партията.

Понастоящем Байдън има 1280 обещани делегати в сравнение с 947 за Сандърс, според изчисленията на Центъра за политика на Университета на Вирджиния.