Футболът няма да е същият в следващите месеци, а може би и години и това няма да се изразява само в празните стадиони, хаотичния календар, по-малките трансферни суми и заплати и т. н.

Днес ФИФА обяви, че предлага въвеждането на пет смени на отбор във всеки мач до края на сезон 2020-2021. Тоест - ако идеята се приеме, при подновяване на първенствата и турнирите всеки тим ще може да пуска по петима от скамейката чак до юни 2021 г.

А при мачове между национални отбори и до 31 декември 2021 г. Това означава, че и изместеното за догодина Европейско попада във времевия диапазон на промяната.

Предложението трябва да се одобри от Международния футболен борд, който се занимава с правилата на играта.

Макар и временна, промяната ще се отрази сериозно на най-популярния спорт - по отношение на динамиката на мачовете и тактическите постройки и ходове.

ФИФА посочва, че иска да въведе пет смени (дори шест, когато даден мач стигне по продължения), за да улесни отборите и съхрани здравето на футболистите. Те ще бъдат поставени под огромно напрежение в следващата година, тъй като календарът ще бъде наситен още повече. Двубои през 2-3 дни - и след дългата пауза насред сезона, носят рискове от контузии.

Важно е да се уточни, че петте смени ще могат да се извършат в до три периода по време на мач, както и на полувремето. Това ще се отрази и на работата на съдиите, които трябва да са по-бдителни.