Премиерът Бойко Борисов все пак от втори опит се появи в Народното събрание - повикан от опозицията от БСП, за да отговаря на въпроси за мерките и стратегията на държавата за справяне с коронавируса. Опитът е втори, защото през миналата седмица от ГЕРБ бойкотираха парламентарното заседание.

Искането на левицата за изслушване мотивира Кристиан Вигенин.

"В нормална ситуация премиерът щеше сам да дойде да говори пред парламента – без да се налага опозицията да го повика. Така направиха Ангела Меркел в Германия, Себастиан Курц в Австрия, премиерите на повечето страни в ЕС. Ние направихме възможното да станете част от тази компания, макар и от втори опит, защото досега не сметнахте за нужно, предпочитате да водите монолози в контролирана среда. 

Ние сме тук не да ви пречим. В някаква антиутопия сигурно може да се управлява от телевизионния екран. В демократична страна този, който управлява, трябва да се отчита тук, в тази зала, пред народа си", обяви той. 

Вигенин обяви как според левицата досега няма план за действията на държавата, в това число и в икономиката - "всичко, предприето досега за бизнеса, е половинчато. Произвеждате безработни, а мерките са основани на заеми – заеми за държавата, за бизнеса, за гражданите."

Бойко Борисов започна отговора си с критика - че в момента в парламента, където "има толкова заболели" (знае се за общо двама - депутатите Хасан Адемов (ДПС), който бе изписан от болница, и Даниела Дариткова (ГЕРБ) - б.р.), също не се спазват мерките за дистанция заради свиканото извънредно заседание. 

Разкри и друго: още когато е тръгвала кризата, премиерът се обадил на лидерката на БСП Корнелия Нинова.

"Предложих да се срещнем и да минем заедно през тази болест. И ми беше отказано."

Борисов даде актуалната статистика от днес за броя на заболелите, починалите и излекуваните. И се похвали, че според европейската статистика България е на първо място по най-малко болни като част от населението и на трето място по най-малък брой жертви. 

"Ние първи започнахме да се организираме, да правим учения, имахме достатъчно и облекла, и тестове, но никой не можеше да прецени в света огромния мащаб на кризата. Реорганизирахме индустрията и започнахме сами да си произвеждаме защитни средства", обясни министър-председателят.

Той възрази и срещу твърдението, че управлява в контролирана среда - защото медиите постоянно си задавали въпросите и получават отговори "в никаква контролирана среда". И призова: "Да бъдем коректни към щаба, които работят денонощно."

Какви са ни мерките: всъщност, понеже са навременни, точни и много добре прецизирани и съобразени с народопсихологията, на практика имаме най-либералните мерки в Европа, продължи той, давайки пример с вечерния час в Сърбия и Македония, забраната за излизане в Гърция и това, че в Италия тепърва започват да отварят производствата си.

И продължи: 

"Благодарен съм на медиите, че имат репортажи и от света. Единствени не си затворихме църквите и си проведохме обредите", повтори любимата част от либералния си подход министър-председателят.

"В момента, в който дойде платото или малкият пик, както го нарича щабът, ние дадохме възможност да бъдат ваксинирани децата, женските консултации, операции, инвитро, от вчера – при ред да се ползват и парковете. Българите могат да се движат неограничено. Никой не ги проследява за това."

По думите на Борисов с първата тема сме се справили – по отношение на здравето, а мерките вече са толкова разхлабени, че нямат аналог в други държави.

"Ако някъде в света имаше план, можеше лесно да го препишем"

"Ако някъде в света имаше план, който да гарантира икономическото развитие, можеше лесно да го препишем. В България много сектори продължиха да работят. На пълни обороти, а някъде и на по-високи обороти – строителство, IT сектори, селско стопанство.", обяви Борисов на следващия въпрос - за икономическите мерки, зададен му от Драгомир Стойнев от БСП.

И похвали мярката 60/40 (приета в крайна сметка във варианта на ДПС, който се оказа по-приемлив за бизнеса - б.р.)

До края на месеца ще спасим 120 000 работни места

Към днешна дата по мярката 60/40 са подадени 7403 заявления от работодатели, засягащи 101 049 работници и служители. Тези данни бяха повторени и когато Йордан Цонев от ДПС, който в крайна сметка бе вносителят на финалния вариант на мярката, когато и държавата се включи с плащане на осигуровки на 60% от дохода, постави въпроса, обявявайки мярката за добра. 

"С този темп до края на месеца ще спасим над 120 000 места. Големият въпрос е как ще се справим с туристическия сектор", заяви Борисов.

И обяви, че на коалиционен съвет тази сутрин е решено да се създаде работна група, която да прецени как може да сработи идеята на лидера на НФСБ Валери Симеонов за предоставяне на безплатни ваучери за почивка на българските граждани. Важно обаче било при отварянето на туризма "да не превърнем в един момент хотелите в болници".

Борисов се обърна към левицата с традиционната критика - че БСП искат да се раздадат едни пари на калпак: "Малко ви завиждам. Вие можете да предложите всичко, но ние носим и отговорност".

Премиерът пак заяви, че по отношение на икономиката нещата са в бъдеще време, защото българската икономика и производство са пряко свързани със ситуацията в Европа. 

ДПС: На последно място сме по тестване. Борисов: Имаме 60 000 теста

Щом дойде време за въпрос към премиера от ДПС, Нигяр Джафер от движението извади друга статистика, по която обаче България далеч не е по първите места в Европа, а тъкмо обратното. Става дума за броя на тестваните за коронавирус хора на база 1 млн. души население. При тези изчиследия страната ни е на опашката, а Джафер прочете и числата - В Германия и Австрия са тествани съответно по 25 и 22 хил- души на милион население. У нас числото е 3600 на милион и сме на дъното на класацията.

На това Борисов отговори, че в момента в България има 60 000 теста за коронавирус.

"В Гърция са ги тествали повече, но починалите са над 200. Нашият щаб много прецизно подбира групите (...) Аз се радвам, че ми давате за пример Германия и Австрия, после Турция, която сама си произвежда, но нашите доктори не вярват на тези тестове. Поръчахме от ЕК 1 млн. теста, защо няма според вас? И те ли не могат да се справят? Въпросът с тестуването предизвиква полемика. Средноевропейското ниво е 1 на 1000 души. Стремим се", обобщи Борисов.

Според данните, които прочете, от 20 април досега най-големият брой направени тестове дневно е около 1300 в един от дните. 

Нинова: Не е вярно, че няма новина. Новината е, че няма план

В процедурата "изслушване на министър-председателя" дойде време за изразяване на отношение. Първо Александър Ненков от ГЕРБ изрази задоволство от името на групата - от чутото от премиера. Дойде обаче ред на Корнелия Нинова.

"Не е вярно, че тук беше повторено всичко, което слушаме всеки ден. Днес имаме важна новина. Премиерът каза: Нямаме план за излизане от кризата.

Нямате конкретен отговор на нито един въпрос. Имате сгрешена преценка, сбъркана прогноза за спад от 3% в икономиката, сбъркана прогноза за безработица. Всявате страх, за да държите хората в подчинение.", обяви тя. 

По думите й не е вярно, че европейските държавници нямат план. Докато у нас се работело на принципа "проба-грешка". 

Нинова разказа и как Борисов я е поканил заедно в диалог да се решават проблемите, както той сам анонсира в началото: 

"Обадихте се – една вечер към 10 ч. Ние дадохме отговор: Заповядайте в парламента – там, е мястото. И ако имате разумни предложения, ще ги подкрепим".

Нинова подчерта, че левицата е подала ръка за общи решения досега 4 пъти - при обявяването на извънредно положение, удължаването му, при актуализациите на бюджета и извънредния закон: "Ако не сте разбрали първите четири пъти, сега ви го предлагам за пети път. Ако вие нямате план, ние ще ви предложим такъв", заяви лидерката на социалистите.

И повтори мерките, които БСП предлага - целево субсидиране на най-важните сектори в икономиката, безвъзмездна помощ за запазване на работни места, увеличение на потреблението чрез запазване и ръст на доходи. "Говорите, че пазите парите за пенсионерите. Тези пари идват от работещите. Стимулирайте тях. Колкото повече работници осигурите днес – толкова повече ще имате за пенсионерите", добави Нинова.

И завърши с думите:

"Европейските лидери казват: Няма да оставим никого сам. Нашият премиер казва: Аз сега да ви спася, пък после ще се оправим. Това звучи като: Аз сега да спася себе си, пък вие после се оправяйте".

ДПС: Досега мерките са задоволителни. Но какво следва?

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че засега мерките в кризата, предприети от властта, за задоволителни. "Но важен е въпросът както следва - кризата изисква нов подход, с план за управление на епидемиологичната криза и изход. С варианти. А в икономиката – секторен анализ.", заяви той. 

И поиска в най-кратък срок правителството да представи мерки за бизнес, малки предприятия, уязвими граждани.

В края на изслушването "Воля" направи това, което ГЕРБ не направи - да громи опозицията за това, че изслушването е било с цел речи от Нинова и пиар за опозицията. 

Няма да има парад за 6 май

"Изслуиването" на Борисов продължи пред медии по път към джипа му. Там първо се скара, че журналистите се трупат, благодари на дисциплинираните граждани, които в огромната си част спазват мерките и обяви две неща. 

Първо: военен парад за 6 май няма да има. Може да има само излизане на авиацията. И както сам даде пример - и в Русия отменили парада за 9 май. 

И второ: премиерът заяви отново, че се работи по вариант, в който да няма извънредно положение, а само закон, с който да се въвеждат мерки със заповеди, както е сега. За колко дълго - не е ясно. 

(Припомняме, че според Конституцията извънредни мерки, въведени със закон, които включват и ограничаване на човешки права, гарантирани от основния закон, може да има в условия на извънредно положение).