От 27 април в Германия е задължително да се носят предпазни маски в обществения транспорт и в магазините. Това задължение вече е в сила и в Австрия, може би ще го въведат скоро и във Франция (в България също носенето на маски на обществени места е задължително - отначало до 26 април, а вече и до края на извънредното положение - бел. ред.). По всичко личи, че когато бъде възобновен въздушният транспорт, носенето на маски ще стане задължително и за цялото времетраене на полетите. Затова да видим какво казват експертите за смисъла от носенето на предпазни маски.

Помагат ли изобщо?

Германският институт „Роберт Кох“, главният координатор в борбата срещу инфекциозните заболявания, промени препоръките си по отношение на маските. В началото на епидемията от коронавирус специалистите от института не препоръчваха носенето на обикновени предпазни маски, днес обаче вече го поддържат. С важното уточнение, че то е само допълнителен елемент на защита. Германските експерти са единодушни, че обикновените маски защитават най-вече околните, а не този, който ги носи.

Професор Хендрик Щреек, шеф на Института по вирусология към Университетската клиника в Бон, смята, че социалното дистанциране е значително по-ефикасно като предпазна мярка, отколкото носенето на маска. Професор Щреек подрежда следния списък с най-важните предпазни средства и способи: спазвайте дистанция, мийте си ръцете често и старателно, спазвайте правилата, когато се наложи да се изкашляте, стойте си повече вкъщи, слагайте маска, ако не можете да спазвате дистанция.

Кога носителите на вируса са най-заразни?

С други думи: носенето на маска е важно единствено като мярка срещу разпространението на инфекцията от хора, които са заразени, но все още не го знаят. Най-популярното лице на германската вирусология в момента, професор Кристиан Дростен, шеф на Института по вирусология към берлинската клиника „Шарите“, казва, че в 44 процента от случаите на зараза вирусът се предава от хора, които още нямат никаква симптоматика.

Дростен припомня, че носителите на вируса са най-заразни ден преди появата на симптомите. Четири дни след появата на симптомите болният вече практически не заразява околните, а седмица след началото на болестта със сигурност престава да бъде заразен, казва професорът. Той уточнява обаче, че това не важи за тежките случаи, в които пациентът е хоспитализиран.

Когато такъв пациент е включен към апарат за изкуствено обдишване, защото белите му дробове са засегнати, той може да бъде много заразен за медицинския персонал наоколо, предупреждава Дростен.

Вирусът не е жизнеспособен върху повърхности?

Изследване под ръководството на професор Щреек в Хайнсберг, един от центровете на заразата в Германия, проверява и това предположение.

„Установихме вируси върху предмети и върху дръжките на врати. В един случай вируси имаше дори във водата в тоалетната чиния след използване от човек с разстройство. Нито веднъж обаче не успяхме да извлечем активни вируси от такива места. Това ни навежда на мисълта, че повечето хора не се заразяват от съприкосновение с повърхности“, предпазливо се изразява професор Щреек. Кристиан Дростен също се съмнява, че повърхностите могат да бъдат източник на зараза.

„Аз съм почти сигурен, че в домашни условия няма смисъл да дезинфекцирате всевъзможните повърхности“, казва той. Но уточнява, че в болниците това е абсолютно необходимо. В същата връзка професор Дростен смята, че дезинфекцията на улиците с помощта на цистерни, каквато се вижда в телевизионни кадри от Китай например, „има по-скоро психологически, отколкото възпиращ ефект“.

Втора вълна?

Професор Дростен е сред категоричните противници на разхлабването на мерките, въведени заради епидемията от коронавирус. Той предупреждава най-вече, че не бива да се отварят отново толкова много магазини и особено моловете.

„Ситуацията в Германия е много благоприятна, защото ние взехме отрано мерки за дистанциране. Със съжаление констатирам обаче, че сме на път да изгубим това свое предимство“, казва той.

На същото мнение е и вирусоложката Мелани Бринкман, професор в Техническия университет в Брауншвайг. „Голяма илюзия е да предполагаме, че може да се говори за подобряване на ситуацията. Ние все още сме в началото на пандемията, мнозина забравят този факт“, казва тя. Бринкман смята, че с въведените облекчения германското правителство подава неправилен сигнал към гражданите. Според нея много хора ще започнат да се отнасят по-небрежно към предпазните мерки и ще увеличат числото на контактите си.

"Ако това се случи, ние скоро отново ще се озовем там, където бяхме в самото начало“, предупреждава Бринкман. Според нея при такова развитие на нещата ще се надигне втора вълна от заразявания, която вече ще обхване цялата страна и няма да бъде ограничена само в определени райони, както беше при първата вълна."

Но кога все пак хората ще могат отново спокойно да се събират с приятели или да отидат на почивка? На този въпрос професор Бринкман отговаря лаконично: „Когато има ваксина.“ Експертката уточнява, че засега никой не може да прогнозира кога ще има истински имунитет срещу коронавируса, но над решаването на този въпрос работят десетки научни колективи по цял свят. Да припомним, че в Германия преди седмица беше разрешен клиничният тест на препарат, който може да бъде ваксина срещу коронавируса.

"Дойче веле"