Най-населеният щат на Австралия обяви отмяна на някои от наложените ограничения в движението, а достъпът до плажовете бе открит с надеждата, че повсеместното тестване ще задържи тенденцията за намаляване на заразените, предава Ройтерс.

Плажът Бонди и два съседни плажа в Сидни бяха отворени за местните жители месец след като бяха затворени заради масовото нарушаване на социалното дистанциране.

Австралия регистрира само един случай на заразен с COVID-19 от неизвестен източник през последните 24 часа, което навежда на мисълта, че разпространението на вируса е почти прекратено, сподели здравният министър Грег Хънт.

"Побеждаваме, но не сме победили още", сподели той.

В Нов Южен Уелс, където живеят почти половината от всичките 6725 инфектирани, от петък ще е позволено до двама възрастни души да посещават дома на друг човек. Така ще се смекчат забраните за движение без основателна причина. 

"Много души бяха залостени по домовете си седмици наред и с изключение на упражнения, пазаруване или работа те бяха изолирани по домовете си", заяви премиерът на Нов Южен Уелс Гладис Береджиклян пред репортери. 

Австралия бе сред първите страни, които наложиха строги мерки по границите и вътре в рамките на държавата. Благодарение на това няма висок брой на заразени и загинали в сравнение с други нации.

По данни на worldmeter броят на жертвите е едва 84. Щатските правителства са създали множество центрове за тестване, където хората може да се изследват без значение дали проявяват симптоми.