Опасността от зараза с коронавирус в Германия се е повишила. Институтът „Роберт Кох“ обяви, че числото R0, което измерва колко души заразява един инфектиран, се е вдигнало от 0,90 на 1,0. Това означава, че 1 човек, заразен с коронавирус, заразява още един. В началото на март тази стойност беше 3 – един инфектиран заразяваше трима.

За да е под контрол епидемията, трябва R0 да е под 1,0, обясниха от института. Стойността 1,0 означава също така, че броят на вече заразените е спрял да пада.

Заради повишаването на репдродукционното число шефът на института „Роберт Кох“ Лотар Вайлер се обърна към германците с думите:

„Не искаме да проиграваме успеха, постигнат досега. Затова нека продължим да спазваме правилата. Не искаме да пренатоварим здравната система."

В момента здравната система обаче не е натоварена и дори работи много под капацитета си, уточни той. При показване на R0 над 1,1 обаче това бързо ще се промени. Канцлерът Ангела Меркел предупреди през миналата седмица премиерите на отделните федерални провинции да не избързват с мерките за отпукане на карантината и да действат внимателно, защото при 1,3 и германското здравеопазване няма да издържи.

Разбира се, хората искат завръщане към нормалността. Затова е важно да продължим да спазваме условието за разстояние между хората от 1,5 метра и избягването на контакти с хора извън семейството, каза Вайлер.

В Германия има регистрирани 156 337 случая на заразени с COVID-19, като по-голямата част от тях – 117 400, вече са оздравели. 39 000 души все още се борят с вируса. Експертите смятат обаче, че нерегистрираните случаи са в пъти повече. 5913 души са починали от началото на епидемията. Това означава, че на 1000 заразени души 38 умират от вируса. Тази статистика също е условна, тъй като не се знае реалният брой на заразените хора.

Различните провинции са засегнати в различна степен. Най-много случаи на коронавирус има в Бавария – 317 на 100 000 са инфектирани там. В Баден-Вюртемберг и Заарланд има по 282 и съответно 253 заразени на 100 000 души. Най-малко случаи има в Мекленбург-Предна Померания - 42 на 100 000 души.

Тъй като има разминаване във времето между докладваните по провинции числа на заразените и изготвяната статистика, институтът „Роберт Кох“ моделира R0 с така наречения Nowcasting. Новият метод се ползва от 15 април, което също може да обясни леките промени в R0, смятат специалистите.