Осемкратният шампион на България "Лудогорец" е одобрен за антикризисната държавна схема 60/40, показва справка на сайта на НОИ. "Орлите" ще получат 110 406,96 лв., поискани от ръководството на клуба за 134 служители за три месеца.

Наскоро "Лудогорец" обяви, че ще дари парите на хора в нужда в и около Разград.

Има и други одобрени футболни клубове и организации днес, 28 април: ФК "Литекс" (Ловеч) - 20 091,19 лв. за 44-ма (!) служители, елитният "Дунав" (Русе) - 11 622,03 лв. за 40 души, Българският футболен съюз - 51 051,95 за 86, Национална футболна база - 1660,73 за четирима...

През миналата седмица "Ботев" (Враца) обяви, че се отказва от вече предвидени 33 956 лв. за 41 души. Това стана след призив на финансовия министър Владислав Горанов, който заяви, че казал на собственици на клубове да не прибягват до мярката. Тогава той отказа да коментира "Лудогорец".

В справките на НОИ личат спортни клубове и центрове, които са одобрени. Към момента те са около 15-ина в няколко вида спорт. Но в тези извън футбола сумите са много ниски - от порядъка на няколкостин до хиляда лева.

Спортът е сред най-засегнатите от пандемията и вече настъпилата криза, друг е въпросът доколко морално е специално футболни клубове да искат държавни пари. В цял свят играчи се лишават от заплати, за да подпомогнат отборите си. Правят се дарения на здравните системи и се помага на нуждаещи се.

По отношение на ПР идеята на "Лудогорец" - мярката все пак е антикризисна и насочена към бизнеса, а не за благотворителност. Тези над 110 хиляди лева биха могли да подпомогнат фирми в туризма или индустрията, например.

Недоумение буди и огромната помощ към БФС, при условие, че централата ще получи милиони от ФИФА и УЕФА още това лято. Съюзът се издържа точно с пари от тях и от спонсори, а не от държавния бюджет или пряко от футбола.