Напрежение се очертава между местната власт и действията на здравните органи за начина на действие в Дома за възрастни хора във видинското село Гара Орешец, който е ново огнище на коронавирусна зараза. А кметът на община Димово (в чиито предели е селото) Светослав Славчев определи пред БНР случващото се като "нехуманно".

На 27 април в дома бяха потвърдени още 11 случая на заразени с коронавируса. Общият брой вече е 15 - трима от тях са от обслужващия персонал (две медицински сестри и една санитарка). Първите четири случая са хоспитализирани по-рано. Заразата в дома пламна, след като един от обитателите му беше лекуван в неврологията на болницата във Видин и върнат обратно. 

Добрата новина е, че възрастните хора, които са с положителни проби и са в дома, се намират в общо добро състояние. Тримата от персонала, които са заразени, са изпратени в домашна карантина. 

Но има и много въпроси около организацията и отношението към заразени и здрави от страна на здравните власти.

"Домът прилича на инфекциозно отделение. Положението се влошава с всеки час"

Обитателите с тестове, които са положителни за коронавирус, са отделени от здравите на отделен етаж, но за всички тях се грижи един и същ персонал. Тази нощ единият от възрастни хора се е почувствал зле, което е наложило търсенето на екип на спешна помощ. Днес около обяд обаче болният е бил върнат с линейка и оставен пред дома, разказа пред БНР кметът Славчев.

По негова преценка положението се влошава с всеки час. И домът прилича на инфекциозно отделение. 

"Персоналът е с костюми, осигурени от РЗИ, а вчера аз съм им осигурил по още едни костюми, защото старите започнаха да се късат", добави кметът.

Тези, с които Регионалната здравна инспекция разполагала, са от 1984 г., по негова информация.

Той разказа и как е бил върнат обратно в дома възрастният пациент, който е бил оттведен с линейка, след като се е почувствал зле.

"Състоянието на един от потребителите снощи започна да се влошава динамично и много бързо. След обаждане в Бърза помощ, в 4 часа сутринта той бе изведен от дома. Сега получавам информация, че го връщат. Домът не е сложен под карантина от РЗИ - ние като община го приведохме под карантина", изброява още проблеми в организацията Славчев. 

 "Човек болен да го докарат пред заключената врата на дома, да го оставят и да си тръгнат. Оставят го буквално на грижите на общината. До момента, в този дом, от първия случай до днес, не е влизало медицинско лице. И този човек аз трябва да го прибера обратно в Дома, в който има и здрави хора, персонал, който не е заразен. Персоналът, който е заразен, ние сме го извели още през вчерашния ден. И д-р Владински (б.р. директорът на РЗИ-Видин) не може да ми даде обяснения защо този човек с доказан COVID-19 е оставен на центъра на селото. Апелирам да се реши този случай. Това, което се прави - в този момент, в този дом, не е хуманно", добави той.

От общината карат на място хранителни продукти и лекарства по списък:

"Това го правим ние, с решение на общинския щаб. В момента сме докарали лично за тях, за персонала, малко храна допълнително, безалкохолно и натурален сок, витамини. Сега ще изпълниме това, което е нужно като лекарства, но това е капка в морето за тези хора, които са вътре."

Според кмета трябва да има два екипа - един, който да се грижи за болните, и един за здравите обитатели на Дома.

Получил е обещание, че там ще дойде още едно медицинско лице.

От трите положителни теста на хора от персонала две са на медицински сестри. В момента за настанените се грижи една.

"Притеснена съм и за колежките, и за нашите потребители", каза пред бТВ единствената медицинска сестра към момента в Дома Филипина Петрова.

"Нямам думи! Не мога да обясня това, което се случва", гневи се кметът Славчев.

Информацията, че едни и същи хора се грижат и за болни, и за здрави се потвърждава и от управителката на дома Татяна Тодорова.

"Няма, няма как. Има една санитарка и една сестра. Това е", каза тя пред БНР.

На този фон общопрактикуващият лекар, който отговаря за дома, не е стъпвала в него след установяването на първите заразени.

Според щаба в дома няма тежко болни и смесване на персонал

Според държавния здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб д-р Ангел Кунчев нещата са под контрол. На брифинга сутринта той каза, че в Дома са оставени само възрастните, които са заразени, но нямат симптоми. Отрече, че един и същи персонал се грижи и за здравите, и за хората с положителни тестове.

Кунчев обясни, че е създадена организация и заразените, и персоналът, който ги обслужва, са на отделен етаж от здравите.

"Определено не е един и същ персонал – хората, които са показали положителен резултат, не работят с така наречените здрави. Те са чисто пространствено отделени и чисто технологично като обслужване има хора, които работят само с тях и не се смесва начинът на работа в двата етажа", твърди той.

Освен това той обясни, че е излишно хора без симптоми да бъдат приемани в болница, където рисковете за тях се увеличавали.

Болницата във Видин - също огнище на зараза

В областта проблемът със заразените с коронавирус не е само в Дома за възрастни хора. Преди това като друго сериозно огнище се очерта болницата в областния град, където не били спазвани последователно противоепидемичните мерки.

Общо заболелите от цялата област Видин вече са 73-ма. Общо 31 са от медицинския персонал. Сериозен проблем се появи в областната болница във Видин, където се стигна и до затварянето на цяло отделение заради липса на медици, които да лекуват. Чакат се резултатите на над 100 души от целия болничен персонал.