19:40 ч.: В Италия намаляват жертвите в денонощие, а броят на новите случаи се стабилизира 

Броят на смъртните случаи от Ковид-19 нарасна днес в Италия с 323, спрямо 382 вчера, съобщи Агенцията за гражданска защита, цитирана от Ройтерс. Според данни на агенцията броят на новите заразени днес е 2086, като се стабилизира спрямо вчерашните 2091 случая.
Общият брой на починалите от началото на епидемията на 21 февруари е 27 682 души, което поставя Италия по този показател на второ място след САЩ, съобщава агенцията.
Броят на официално потвърдените случаи на заразени, включително на тези, които са починали или са се излекували, към момента възлиза на 203 591, което нарежда Италия на трето място след САЩ и Испания.
Общият брой на регистрираните хора, които към момента са носители на заразата в Италия е спаднал днес до 104 657, спрямо 105 205 вчера.


19:19 ч.: Забраненият град в Пекин отново отваря врати на 1 май 

Забраненият град в Пекин ще отвори наново на 1 май, след като три месеца стоя затворен заради кризата с новия коронавирус, което е поредният признак, че нещата в Китай се завръщат към нормалното, предаде Франс прес.
Императорският дворец близо до площад "Тянанмън" затвори на 25 януари, когато властите наредиха спиране на работата на всички туристически обекти и карантинираха цяла провинция.

Част от Забранения град в Пекин


Броят на туристите, на които сега ще се разрешава на влизат в Забранения град, ще е само по 5000 души на ден спрямо 60 000 преди пандемията.
Посетителите ще трябва да носят маски и да показват здравния си код на мобилния си телефон, с който доказват, че не са носители на вируса. Те освен това ще трябва да стоят поне на един метър едни от други, заявиха властите.
На входа ще се правят измервания на телесната температура и всеки с висока температура или кашлица ще бъде връщан.
Неотдавна Пекин съобщи, че и музеите в града ще отворят наново от 1 май.


17:56 ч.: Борис Джонсън се върна на работа

Борис Джонсън се върна на работа, след като присъства на раждането на своя син от годеницата си Кари Саймъндс. Това съобщи днес политическият говорител на британския премиер, цитиран от Ройтерс. Раждането е станало тази сутрин в болница от Националната здравна служба в Лондон, след което премиерът се е върнал на Даунинг стрийт 10, каза говорителят. По думите му "по-късно тази година" Джонсън ще вземе кратък отпуск по бащинство.


16:59 ч.: Заразените в Дания са над 9000

Потвърдените случаи на заразяване с новия коронавирус в Дания се увеличиха със 157 през последното денонощие, достигайки 9008 души, предаде ТАСС.

Религиозна служба в Дания. Снимка АП/БТА

Отбелязани бяха 9 смъртни случая, с което общият брой на жертвите достигна 443, съобщи държавният институт за борба с инфекциозните заболявания. В момента в болниците се намират 267 души, заразени с коронавирус, със 17 по-малко, отколкото вчера. 66 от тях са в интензивни отделения. 180 062 души бяха подложени на тестове за вируса, оздравелите са 6121. Заплахата от коронавируса накара датското правителство да затвори границите за чужденци от 14 март.


16:51 ч.: Лидерът на лейбъристите: Жертвите в Обединеното кралство вероятно са над 27 241 души

Броят на жертвите на COVID-19 в Обединеното кралство е вероятно над 27 241 души и това го нарежда сред най-тежко засегнатите страни в Европа, заяви днес лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Киър Стармър, цитиран от Ройтерс.

Лидерът на лейбъристите Киър Стармър. Снимка АП/БТА

Правителството на премиера Борис Джонсън е изправено пред все повече критики за реакцията си в контекста на епидемията с оглед на растящия брой жертви. Главният научен съветник на правителството заяви през миналия месец, че ако починалите останат под 20 000, ще е добре. Броят на смъртните случаи в болниците обаче задмина тази черна кота още през миналата седмица. Публикувани вчера данни показаха, че още преди девет дни смъртните случаи са надхвърляли 24 000, но Стармър заяви, че по негови изчисления са починали 27 241 души.

"Това прави към днешна дата общо 27 241 регистрирани смъртни случая от коронавируса, а числото вероятно е и по-голямо предвид времевото отстояние", каза Стармър в парламентарно питане към британския външен министър Доминик Рааб за броя на починалите. "Вероятно ще се окажем сред страните с най-висока смъртност (от коронавируса) в Европа", каза Стармър. "Това далеч не е успех. Тези най-нови числа са наистина страшни", добави той.


15:56 ч.: Само в 34 страни по света няма регистрирани с COVID-19

Въпреки че с коронавируса се заразиха повече от три милиона души по целия свят, все още остават 34 страни и територии, където няма потвърдени случаи на заразата, съобщи Ройтерс. Сред тези страни са Коморските острови, Лесото, Таджикистан, Туркменистан и малки островни държави в Тихия океан като Науру, Кирибати и Соломоновите острови. Това обаче не означава непременно, че ако страната не е регистрирала случаи на заразата, такива няма. Например Северна Корея не е потвърдила нито един случай на COVID-19, но граничи с Китай, Русия и Южна Корея, все страни, в които има голям брой заразени, а това означава, че вирусът може да е проникнал и на нейна територия. Пет страни и територии са успели да преборят вируса, след като са потвърдили случаи на заразата. Тези държави са Ангила /самоуправляваща се задморска територия на Великобритания в Карибско море/, Гренландия, карибските острови Сейнт Бартс и Сейнт Лусия и Йемен.


15:45 ч.: Заразените в Нидерландия вече са 38 802

Броят на диагностицираните случаи на коронавирус в Нидерландия нарасна с 386 и достигна 38 802, съобщиха днес здравните власти, цитирани от Ройтерс. През последното денонощие 145 души са починали от COVID-19, с което общият им брой достигна 4711, посочи във всекидневната си сводка Институтът за обществено здраве, като предупреди, че съобщава само за потвърдените случаи, а действителните числа може да са по-високи.


15:26 ч.: Заразените в Швеция вече са над 20 000

Потвърдените случаи на коронавирус в Швеция вече са над 20 000, предаде Ройтерс, като се позова на здравните власти. Те съобщиха днес за 681 нови заразени.

В Швеция са въведени много по-леки мерки срещу коронавируса в сравнение с повечето страни по света. Снимка АП/БТА

С това общият брой на регистрираните случаи в Швеция е достигнал 20 302. Шведските здравни власти съобщиха още днес за 107 починали от причиняваното от коронавируса заболяване COVID-19. С това общият брой на смъртните случаи в страната вече е 2462. Швеция наложи по-малко строги мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса в сравнение с повечето европейски държави и смъртността в страната е по-висока, отколкото в северните й съседи, отбелязва Ройтерс.


14:34 ч.: Броят на починалите от COVID-19 в Иран наближава 6000

Броят на починалите от новия коронавирус в Иран наближава 6000, съобщи днес говорител на иранското здравно министерство, цитиран от ТАСС.

Мъж минава с мотор покрай джамия в Техеран. Снимка АП/БТА

"Броят на смъртните случаи сред пациентите с установен коронавирус достигна 5957", посочва говорителят според агенция ИСНА.

За изминалото денонощие по данни на министерството в Иран са починали 80 души с установен коронавирус. То добави, че за същия период са отчетени и 1073 нови случая на заразяване, а общият брой на инфектираните е 93 657.


14:23 ч.: Русия удължава забраната за влизане на чужденци

Русия обяви днес удължаването на забраната за влизане на територията й на чужденци и след 30 април, за да ограничи разпространението на епидемията от коронавируса, предаде Франс прес.

Снимка АП/БТА

Въведена на 18 март "забраната за влизане на чужди граждани в момента е в сила за страната ни до 30 април", заяви премиерът Михаил Мишустин по време на правителствено заседание, посветено на борбата с коронавируса.

"Наредих удължаване на тази забрана до момент, когато борбата със заразата завърши и епидемиологичната ситуация се подобри", уточни руският премиер.


12:30 ч.: Белгия намалява броя на пресконференциите за епидемията

От следващата седмица Белгия преминава към постепенно облекчаване на ограниченията, предприети срещу епидемията от COVID-19.

Жена лежи на пейка в Белгия въпреки забраната. Снимка АП/БТА

Една от предстоящите промени ще засегне пресконференциите, които от началото на кризата в средата на март властите дават всеки ден. Предвижда се пресконференции да има само в понеделник, сряда и неделя. Всекидневните данни ще бъдат обявявани в сайта на здравното министерство. За последното денонощие в страната са починали още 170 болни (7501 досега), за лечение са били приети 174 души, а 340 са били изписани с подобрено здраве. Открити са 525 новозаразени при над пет хиляди изследвани.


12:00 ч.: Американците все повече губят доверие в Тръмп

Американците губят все повече вяра в изявленията на президента Доналд Тръмп за коронавируса, показва ново проучване на Ройтерс и социологическия институт "Ипсос". А почти всеки от анкетираните отхвърля коментарите на Тръмп за инжектиране с дезинфектанти на заразените с коронавируса. Допитването е проведено в периода 27-28 април и около половината от участниците в него (47 процента) са казали, че следват много или по някакъв начин препоръките на Тръмп във връзка с коронавируса. Това е с 15 процентни пункта по-малко в сравнение с подобно допитване от края на март. В новата анкета обаче 98 процента от анкетираните са казали, че няма да опитват да си инжектират белина или друг дезинфектант, ако се заразят с коронавируса. Но иначе проучването показва, че като цяло популярността на Тръмп не се е променила през изминалата седмица. 43 процента от анкетираните одобряват като цяло работата му и същият брой одобряват начина му на управлението на кризата, породена от COVID-19. Анкетираните са били запитани и за кого биха гласували, ако президентските избори се проведат в САЩ сега. 44 процента от регистрираните гласоподаватели са казали, че ще гласуват за демократа Джо Байдън, а 40 процента - за Тръмп. В допитването, проведено онлайн, са участвали 1001 души, сред които 416 демократи и 419 републиканци.


11:45 ч.: Броят на заразените с коронавирус в Индия е вече над 31 000

Броят на заразените с коронавирус в Индия е вече 31 332, предаде ТАСС, като се позова на индийското министерство на здравеопазването. По данни на министерството смъртните случаи от CIVID-19 в Индия са 1007 души.

Работнички в Индия. Снимка АП/БТА

През последното денонощие в Индия е регистрирано рекордно високо увеличение с 1897 души на броя на заразените. Според здравното министерство в индийските болници в момента се лекуват 22 629 пациенти с коронавирус, а 7696 болни са оздравели.
Индийският премиер Нарендра Моди призова на 24 март властите на всички индийски щати и съюзни територии да гарантират спазването на режима на строга карантина до 14 април. Впоследствие Моди удължи срока на действие на режима до 3 май включително.


11:14 ч.: "Фич" понижи кредитния рейтинг на Италия

Рейтинговата агенция "Фич" понижи финансовата оценка за Италия, тежко засегната от пандемията от коронавируса, предадоха световните агенции.

Оценката става от BBB на BBB- и е допълнена от стабилна перспектива за икономиката.

"Понижаването на оценката отразява значителното въздействие на пандемията от COVID-19 върху икономиката на Италия. Фич предвижда свиване на италианския БВП с 8 процента за настоящата година", обяснява агенцията в изявление.

"Основите на икономиката и италианските държавни финанси са солидни", реагира в изявление италианското министерство на финансите и подчерта, че "други рейтингови агенции са възприели по-предпазливо поведение".


9:55 ч.: Хотелите в Полша отварят за летните ваканции 

Хотелите в Полша ще отворят за летните ваканции, съобщи днес по държавното радио правителственият говорител Пьотр
Мюлер, цитиран от Ройтерс. Той добави, че новите случаи на заразени с коронавируса продължават да се увеличават в страната.

Полска пощенска служителка работи с маска зад екран в условията на пандемия.


Днес по-късно полското правителство се очаква да обяви решението си за отварянето на някои обекти от сектора на промишлеността и услугите, които бяха затворени заради пандемията.
В Полша по традиция летните ваканции са от юли до август, но все още не е ясно дали и тази година това ще бъде така. Правителството вече удължи затварянето на училищата в страната до 24 май, припомня Ройтерс.


9:42 ч.: Чехия удължи до 17 май извънредното положение

Парламентът на Чехия удължи днес режима на извънредно положение заради коронавируса до 17 май, предадоха световните агенции.
За удължаване на извънредното положение, въведено първоначално на 12 март, гласуваха 54 от 101 присъстващи в залата депутати.

Някои магазини в Прага отвориха в понеделник (27 май).


Първоначално управляващите предлагаха удължаването да е до 25 май, но решаващи се оказаха в дебатите комунистите, които възразиха на това предложение и така се стигна до удължаване само до 17 май.
В Чехия има 7486 случая на зараза, а починалите са 225. Излекувалите се са 2941.


5:51 ч.: Куче в САЩ даде положителна проба

Куче от породата мопс в американския щат Северна Каролина даде положителна проба за коронавирус и стана първото заразено куче в САЩ, съобщи местна медия, цитирана от ДПА.

Куче мопс. Снимка АП/БТА

Четириногото на име Уинстън било част от проучване на университета "Дюк" на 1 април, в което едно цяло домакинство е било тествано за вируса, предаде тв канал WRAL. Доктор Крис Удс, главен изследовател в катедрата по молекулярни и епидемиологични проучвания към университета, е потвърдил пред телевизията, че кучето е заразено.

Той изказал предположението, че то е първият случай на куче с вируса в САЩ. Майката, бащата и синът от изследваното семейство са дали положителна проба, докато резултатите на дъщерята, на друго куче и на котката били отрицателни.

Домашната змия не е била тествана. Мопсът от Северна Каролина е нов случай, след като померански шпиц от Хонконг през февруари стана първото куче носител на вируса в света. Оттогава коронавирусът беше открит при домашни котки и при осем тигъра и лъва в нюйоркска зоологическа градина.


2:41 ч.: Починалите от COVID-19 американци вече са повече от тези, загинали във войната във Виетнам

Броят на починалите за два месеца от новия коронавирус в САЩ вече надхвърля този на американските войници, убити при продължилата 20 години война във Виетнам, показват най-новите данни на университета "Джонс Хопкинс", цитиран от Франс прес. Починалите от COVID-19 в най-засегнатата от епидемията страна в света са 58 365, докато във войната във Виетнам (1955-1975 г.) по официални данни в националните архиви са изгубили живота си общо 58 200 американски военнослужещи.

Американски войници във виетнамската джунгла през 1968 г. се радват на пристигането на спасителен хеликоптер.

Макар двете събития да нямат нищо общо, този праг има символично значение, тъй като войната във Виетнам си остава една от най-тежките травми, преживени от американците през ХХ век. Според университета "Джонс Хопкинс" във вторник САЩ са преминали и друг символичен праг - един милион заразени с новия коронавирус, което е около една трета от всички установени случаи по света.


1:34 ч.: Бразилия прехвърли прага от 5000 починали от коронавируса

Бразилия надхвърли прага от 5000 починали вследствие на новия коронавирус, след като вчера регистрира рекордните 474 смъртни случая за 24 часа, предаде Франс прес, като се позова на министерството на здравеопазването.

Масово погребение на жертви на COVID-19 в Бразилия. Снимка АП/БТА

С общо 5017 смъртни случая, причинени от COVID-19 - най-големия брой в Латинска Америка, Бразилия задмина официално обявеното от Пекин число на починалите в Китай. Потвърдените случаи на коронавирус в Бразилия са 71 886, но реалният им брой е значително по-голям от официалните цифри, тъй като страната с близо 210-милионно население е една от най-слабо активните в установяването на заразата. Според някои специалисти действителният брой на заразените може да е над 10 пъти по-голям. Здравното министерство уточни, че починалите може да са повече от съобщеното, тъй като се проучва причината за смъртта на още 1156 души. Най-засегнат от епидемията е най-богатият и населен бразилски щат Сао Пауло с близо 40 процента от смъртните случаи.


0:15 ч.: Лабораториите в Германия ще обработват седмично около 700 000 теста

Лабораториите в Германия са повишили докъм 700 000 седмично капацитета си да обработват проби за новия коронавирус, съобщи днес асоциацията на акредитираните лаборатории, цитирана от Ройтерс.

Минувачка в Мюнхен. Снимка АП/БТА

Предишната седмица капацитетът на проучените 116 лаборатории в страната е бил 640 000. По данни на асоциацията през миналата седмица са били извършени 292 000 теста, а по-предишната - 268 000. В петък Институтът за заразни болести "Роберт Кох" препоръча разширяване на тестването за наличие на вируса, като се обхванат всички хора със симптоми на респираторно заболяване, независимо дали са имали преди това контакт с болен от COVID-19.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.