Катастрофата с Милен Цветков е тежък пътен инцидент, който заради личността на пострадалия се преекспонира в обществото. Говорим, че искаме справедлив процес, а всъщност искаме линч.

Това каза тази сутрин пред бТВ адвокат Константин Симеонов, който е защитник на Десислава Николова - майката на Кристиан Николов, обвинения за умишленото причиняване на смъртта на журналиста Милен Цветков.

Тази сутрин Симеонов обясни, че неговата клиентка се намира у дома, а размерът на гаранцията от 100 хил. лв., която ѝ беше определена, е обжалван (виж по-долу, б.р.).

"Не съм се занимавал с фирмените й участия, но определено тя работи в системата на „Сис индъстрийс“ и компаниите около нея. Тя е един добър специалист“, коментира адвокатът.

Той обясни, че колата, която Кристиан шофираше при инцидента с Милен Цветков, е собственост на фирма, чийто собственик е г-жа Николова. Според него, за да се говори за убийство и екзекуция, трябва да има пряк умисъл - деецът да е целял смъртта на конкретен човек (прокуратурата преквалифицира обвинението именно на умишено убийство, б.р.).

„Не коментирам нарушенията на правилата. Това е факт. Обстоятелствата ще ги установи съдът“, подчерта той.

Симеонов (който е и адвокат на Цветан Василев по КТБ, б.р.) смята, че наказателният процес у нас е справедлив, но с малки изключения.

„Кристиан има собствен автомобил и каква е причината да вземе служебния автомобил на майка си - все още не е установено. Колата е била в двора на къщата, в която живеят. Ключовете също са били там“, добави адвокатът.

Клуб Z напомня, че Десислава Николова е съобвиняема именно на база хипотезата, че умишлено е преотстъпила колата на употребил алкохол или наркотици водач.

Той твърди, че майката на Кристиан е заминала за провинцията с личния си автомобил и не е знаела, че синът ѝ ще вземе служебния "Ауди Q7". Доказателство за това, че тя е била извън София, са декларациите, които е дала на КПП.

Адвокатът заяви още, че Николова не знаела, че синът ѝ взема наркотици. Симеонов уточни, че майката и синът не са имали среща след катастрофата на 19 април. Видели са се веднъж в съда, когато е имало разпит на свидетел по скайп.

„Никой не се поинтересува, когато е станал инцидентът, къде е талонът на колата - в чантата на г-жа Николова и е бил извън София. Обвинението на моята клиентка е отговор на общественото мнение, което се разигра“, казва още Симеонов.

По същото време тази сутрин от Софийския градски съд съобщиха, че оставят без уважение жалбата на обвиняемата Десислава Николова срещу взетата парична гаранция от 100 000 лв.

Ето и определението:

В жалбата си Николова настоява гаранцията й да бъде намалена, защото размерът не бил съобразен със здравословното и имущественото й състояние, възрастта, професията, както и с това, че сама се грижи за трите си деца, племенниците и родителите си.

След като обсъди данните по делото, съдът прецени, че жалбата е неоснователна и при вземането на гаранцията са съобразени всички законови изисквания. Съдът приема, че размерът на гаранцията е в съответствие с високата степен на обществена опасност на деянието, в което е обвинена Николова. По делото не са налице данни за влошеното й здравословно състояние. В жалбата си тя също не посочва доказателства за това. При задържането й за 24 часа от полицията дори е отказала да й бъде извършен медицински преглед.

Нито пред полицията, нито в жалбата си пред съда Десислава Николова сочи материалното и имущественото си състояние, като е заявила, че ще направи това на по-късен етап. Едновременно с това обаче по делото има справки, според които фирмата й е била със значителни финансови приходи до 2018 година, за когато са последните данни.

Съдът не приема за основателен и довода, че Николова трябва да се грижи за трите си деца, тъй като те са пълнолетни и тя не им дължи издръжка. По делото няма данни, който да подкрепят и твърденията й, че тя плаща частните училища и детски градини на четиримата си племенници, както й че се грижи за родителите си.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.