Прокуратурата извършва претърсвания и изземвания от офиса на фирма „Смарт системс 2010“, внедрила през 2015 г. действащата система за случайно разпределение на делата в съдилищата. Новината съобщава бТВ, цитирайки БГНЕС.

Около системата, инсталирана на сървъра на ВСС, избухна скандал преди празниците, като прокуратурата започна разследване на неоторизирана намеса в работата на програмата. 

Ходът е логичен, тъй като прокуратурата води разследване по сигнал на няколко членове на ВСС. Обвинител № 1 Иван Гешев и част от мнозинството във Висшия съдебен съвет веднага обявиха в интервюта системата за компрометирана и поискаха да бъде заменена с нова.

Основание за това бе одитен доклад, според който Централизираната система за случайно разпределение на делата (ЦССРД), използвана от съдилищата у нас, имала 23 технически уязвимости, като близо половината могат да се определят като сериозни.

Докладът обаче бе засекретен от самия ВСС въпреки протестите на Лозан Панов и малцинството около него и призивите да е публичен. Накрая излезе резюме, в което пише, че изобщо проверяващите от новата фима "Аматас" не са търсили и не са установили пробиви.

Въпреки това главният прокурор посочи виновните - Христо Иванов, Калин Калпакчиев и Лозан Панов, които съвпадат с най-големите критици на държавното обвинение.

По делото ефектно бе привикан в следствието бившият правосъден министър Иванов, показания е дал и IT експертът Васил Величков, когото Гешев спомена като близък до тогавашната вътрешна министърка Румяна Бъчварова.