Учебната година ще приключи дистанционно.

В училищата ще се проведат само изпитите, и то при засилени мерки за сигурност.

Това се договориха в сряда министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, членовете на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в образованието и представители на родителски организации, съобщи БНТ.

Датите за изпитите ще бъдат конкретизирани през следващите дни, след като се види как се развива епидемиологичната обстановка в страната. И след като се чуе мнението на различните страни, ангажирани в образователния процес, както и на лекарите.

Допълнително ще бъде взето и решение дали тестовете за 4 и 10 клас трябва да бъдат проведени. По закон те са задължителни, но служат главно за целите на статистиката.

В училищата ще се правят индивидуални присъствени консултации за децата, които са пожелали или за които преподавателите са преценили, че е необходимо.

Материалът, включен в изпитите, ще бъде уточнен на база на данните от проучване сред училищата за нивото на усвоените знания и преподадените теми.

Предстои да бъдат анализирани постъпилите данни и да бъде оповестено учебното съдържание, което няма да бъде включвано, уточняват от МОН.

Учебната година ще приключи онлайн за всички ученици в сроковете, които бяха заложени още на 15 септември. Това реши още отрасловият съвет към МОН.

За абитуриентските балове най-вероятно ще трябва да се произнесе Националният оперативен щаб, коментираха директори на училища. Баловете са предплатени от учениците още през есента.

По-рано днес лидерът на НФСБ Валери Симеонов съобщи, че подобна договорка е направена на коалиционен съвет на управляващите партии.

В неделя премиерът Бойко Борисов обясни, че се мисли за кратко връщане в класните стаи на учениците от 7 и 12 клас, на които предстоят важни изпити. Като поръча на просветния министър Красимир Вълчев докъм 10 май да има яснота кога ще са матурите и как ще се действа. Самият Вълчев отчете тогава, че както се развива към момента ситуацията, вероятно датите на изпитите ще бъдат изтеглени с още една седмица напред във времето, т.е. и държавните зрелостни изпити отиват през юни.

Перспективата за кратко връщане в класните стаи на седмокласниците и дванайсетокласниците обаче предизвика негативна реакция от страна на родители, но най-вече от учителските синдикати, които посочиха, че в училище трудно ще се спазват изискванията на социалната дистанция, а освен това не малка част от преподавателите са в пенсионна възраст, т. е. отиват към по-рисковата група при заразяване с коронавируса.