51 доказани случая на COVID-19 има за денонощието от 1156 извършени изследвания. Това стана ясно от сутрешния редовен брифинг на Националния оперативен щаб.

Ген. Венцислав Мутафчийски каза, че у нас има 6500 души на милион население изследвани.

Случаите вече са общо 1488, каза той - като на информацията към 17 часа вчера беше за 1447.

Активните са 1157.

7 случая от денонощието има в София, в Плевен - 13, в Пловдив - 12, Видин - 7, Кюстендил - 4, Враца и Перник по 2 и в няколко области по един.

9 нови случая са отчетени сред медицинския персонал и това прави общо 164 вирусоносители. В Плевен сред тях са лекар, 2 медицински сестри и техническо лице, в болницата във Видин, която има тежки затруднения с персонал, има отново положителен лекар от хирургията и 4 медсестри.

По повода здравният министър Кирил Ананиев каза, че от 360 души персонал в областната болница 38 са вирусоносители, което е сериозен проблем. Той писал на кмета и областния управител да направят организация, защото няма силата да командирова или да праща насила лекари и персонал. Засега са договорили вътрешно преструктуриране.

Излекуваните у нас са 266 – с 23-ма повече, или 18% от всички установени.

 Починалите за деня са четирима – сред тях са споменатите вчера 2 случая в област Ямбол - възрастни мъж и жена, има още от областите Видин и Плевен.

Настанени в болница са 310, от които 38 са в интензивно отделение.

"Във ВМА вчера за пръв път се направи набиране на плазма от доброволци и вливане на първия болен в тежко състояние – в момента болният е афебрилен (т. е. с температура под 37 градуса) и в добро състояние", обяви Мутафчийски.

ВМА е единствената болница със собствена кръвна банка. Преливането е направено, за да се осъществи интересът на множество доброволци - излекувани с антитела, поясни още той. "Още не може да се каже какви са резултатите, само ви съобщих, че този пациент тази сутрин няма температура и се чувства добре", поясни той. 

С помощта на МВР и ДАНС са издирени всички от злополучния полет от Амстердам плюс двама таксиджии, които са поставени под изолация, казаха още от Националния оперативен щаб.

"Да, общото впечатление е, че не се носят маските. Само че те са задължителни. Ние ще обърнем внимание на МВР да се вземат всички мерки да се изпълнява заповедта на министъра на здравеопазването", закани се Мутафчийски.

Министър Кирил Ананиев каза:

"На този етап не е дошъл моментът да се отварят детските градини и ясли. Знам, че има държави, в които това е първа стъпка, но искаме да получим стабилни резултати, за да няма обратен процес - на връщане на заболяването."