Върховният касационен съд (ВКС) е бил подведен за съдържанието на клипа, който ще бъде заснет в Съдебната палата.

Това става ясно от крайния доклад след проверката, назначена от председателя на ВКС Лозан Панов, за заснемането на клип към саундтрак в сградата, който предизвика обществени брожения. Панов е стопанин на палатата. Казусът е обект на дебат и на днешното заседание на ВСС. Като според доклада, и Министерство на правосъдието не е съвсем невинно, въпреки че министър Данаил Кирилов побърза да се дистанцира преди две седмици, още с избухването на скандала.

"След направен анализ на събраната информация по казуса, председателят на ВКС счита, че съдът не е бил уведомен добросъвестно предварително за "радикалните творчески мутации", които ще претърпи сюжетът в клипа към саундтрака на американския филм", се посочва в доклада.

"Моето мнение е, че не съм компетентен да давам оценка на художествената стойност на клипа. Смятам обаче че не съществува абсолютно никаква възможност при едно добросъвестно поведение от страна на продуцента да информира наемодателя за истинските си намерения, ръководството на съда да разреши заснемането на подобен клип в сградата на Съдебната палата", посочи пред ВСС Панов.

Романтика и анимирано его

От ВКС разказват предисторията в доклада:

На 06.02.2020г. в деловодството на съда постъпва писмо за намерения от представител на "Ню Ърбън Продукшънс" ЕООД. В него той моли на 16.02.2020г., неделя, да му бъдат предоставени за временно ползване партерът на Съдебната палата и зала 5, които ще използва за заснемането на атмосферни кадри за видео към саундтрака на филма "Мarried Young" - в превод от английски "Да се ожениш млад". Преди това продуцентът е провел няколко срещи с Началника на отдел "Управление на собствеността" към ВКС.

Трейлърът на американската продукция на режисьора Даниел Кауфман официално се разпространява в интернет. Сюжетът на филма е романтична комедия, в която се разказва за забавната история на младо семейство, в което съпругата е бременна, а мъжът непрекъснато е преследван от анимираното му его. Съпътстван от съветите на егото си, той непрекъснато се сблъсква с предизвикателствата на семейния живот, за да осъзнае в крайна сметка, че успешният брак изисква жертви.

Ръководството на ВКС пусна и линк към трейлъра на филма с мотива, че "това е единственият начин гражданите да придобият представа, въз основа на каква информация е взето решението за сключване на договора между двете страни".

На базата на този сюжет, главният секретар на ВКС, в качеството си на пълномощник на административния ръководител, сключва договор с продуцента. После обаче се оказало, че сюжетът претърпял "творческите мутации".

А къде е Министерство на правосъдието

Проверката на ВКС включва и ролята на Главна дирекция "Охрана", която е под шапката на правосъдното министерство. И тя е констатирала, че "информацията от проверката на Министерство на правосъдието за броя на лицата, допуснати до сградата за снимки, не отговаря на истината. Този факт се потвърждава и от прегледа на видеоклипа". Става въпрос за проверката назначена светкавично и оповестена като резултат от Кирилов в деня, в който се появиха първите медийни публикации за клипа. И констатациите от нея гласяха: "Участниците в снимките, общо 16 души, са били допуснати в сградата от служителите на ГДО след писмо от началника на отдел "Управление на собствеността" при ВКС".

Сега от ВКС оспорват това твърдение. След поискана от ВКС информация, от ГДО отвърнали, че списъкът всъщност се състоял от 27 и 41 души (основен и допълнителен). 

Освен това, нарушени са били и правила за вътрешния ред, пропускателния режим и сигурността на съдебните сгради, констатира още докладът на ВКС, препращайки към отговорностите на "Охрана". И се изброяват: "На кадрите, заснети в Съдебната палата се вижда, че участниците държат предмети, които могат да се използват за извършване на противозаконни действия или терористични актове" - в случая оръжия. ВКС приема, че тези оръжия са реквизити, но пък допълва, че са "обемисти" предмети - което също е забранено за внасяне в съдебните сгради.

"По повод на публичните коментари на министъра на правосъдието, че е видял на записите "разширени зеници" на участници в клипа, председателят на ВКС заявява, че не е разпореждал да се разрешава достъпът на лица под влияние на упойващи или наркотични вещества, тъй като това не е в неговите правомощия. Компетентният орган е министърът на правосъдието", посочва още Лозан Панов.

Освен това...

Освен това, проверката е установила, че снимачният екип се е разпростирал извън предварително договорените места. За което пак е трябвало да следи ГДО. "Продуцентът е използвал за своите снимки не само фоайето и зала 5 на партера, които са предмет на наемния договор, но и: 1.Централното стълбище едно рамо; 2. Фоайе втори етаж пред зали от 7-14; 3. Фоайе четвърти етаж пред зала от 22, 23, 24", се посочва в доклада.

По тази причина, ВКС ще преизчисли наемната цена и ще предяви претенциите си към "Ню Ърбън Продукшън" да заплати допълнително още 2527,84 лв.

В заключение Панов посочи, че от страна на дирекция "Охрана" са допуснати груби нарушения.

На финала се изброяват и всички дадени разрешения за заснемане на филмови сцени от кинопроекти, филмови продукции или клипове от 18 февруари 2018-а досега - откакто ВКС стопанисва Съдебната палата. И от справката става ясно, че те са общо четири (без клипът, обект на дебат сега).

Трейлърът на филма:

Клипът, заснет в Съдебната палата:

Пълния текст на доклада на ВКС, четете ТУК