Висшият съдебен съвет безпрецедентно взе управлението на Съдебната палата от председателя на ВКС Лозан Панов. С решение на Министерството на правосъдието от далечната 2001 г. тя винаги е била на стопанисване на най-висшестоящия съдия там, а именно - шефа на ВКС.

С 18:6 гласа се реши тази отговорност да бъде прехвърлена на Даниела Дончева - председател на Софийския апелативен съд.

Монолитен юмрук от главния прокурор Иван Гешев, двама прокурори от неговата колегия (единият от тях видимо си четеше въпросите), Боян Новански (представител на "Атака" във ВСС) и още от мнозинството във ВСС се стовари днес върху Панов.

Това стана на днешното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС), след като той представи доклада си за случилото се около неприличен видеоклип, заснет в Съдебната палата. Това стана и повод за атаката срещу Панов и исканията да му се отнеме стопанисването на сградата.

В проверката, разпоредена от Панов - който факт също вбеси участници в заседанието на ВСС, - се установява, че наемателите са поискали разрешение с друго обяснение - романтична комедия. Въобще не са влезли 16 души - както се твърди в проверката на Министерството на правосъдието, и са нарушили договора, като са снимали по различни места. Панов попита - ако министърът на правосъдието Данаил Кирилов е установил, че във видеото има лица "с разширени зеници", защо подчинената му дирекция "Охрана" е допуснала такива лица, неприлично облекло или предмети, наподобяващи оръжия - все неща, които по наредба са забранени за внасяне в палатата. 

Резултатът от представената проверка бе, че членовете на ВСС атакуваха Панов, че никога не поема отговорност, има проблем с работното време, прехвърлил е всичките си задължения на други хора от ВКС, а сега опитва да прехвърли и вината на ГД "Охрана" (снимките са осъществени в неделен ден - 16 февруари, б.р.).

Иван Гешев заяви:

"Всичко това, което той (Панов) изреди, по никакъв начин не снема отговорността от председателя на ВКС въпреки изнесената адвокатска пледоария.

За пореден път г-н Панов се опитва да избяга от лична отговорност. Недостойно е отговорността да се прехвърля върху момчетата от Съдебна охрана (той напомни отново забравената декларация пред Сметната палата и системата за случайно разпределение на делата).

Ще приключа с това с риск да се повторя – това е болшевизъм от най-чист вид: партията не е виновна дори когато греши. Г-н Панов не е виновен дори когато греши."

И още:

"Г-н Лозан Панов има проблем с работното време, просто ще трябва да е някой човек, който няма проблем с работното време и ще може да упражнява контрол върху договорите."

Изказа се и Красимир Шекерджиев:

"Г-н Панов е делегирал всичките си задължения - ВСИЧКИТЕ СИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ, на някой друг. Г-н Панов отдавна нищо не подписва, г-н Панов има едно-единствено задължение и това е титлата председател на ВКС.

Ние в момента участваме в една много, много, много смешна сценкаТози образ, който е много, много смешен според мене – нападаният от всички интелектуалец аристократ, двама-трима служители, които го защитават, и някакви плебеи, които искат да му навредят по неясни съображения.

Личността на Лозан Панов няма абсолютно нищо общо с институцията Върховен касационен съд."

Севдалин Мавров също даде своя принос:

"Г-н Панов, ако сте мъж и мислите за ВКС като институция, в която част от нас ще се върнем, моля ви, запазете институцията и си подайте оставката. Колеги, за една бълха да изгорим не юргана, а къщата - една институция, която винаги е била начело на правораздаването, в нея са работили маса отлични юристи.

Г-н Панов, запазете къщата, бъдете мъж! Благодаря ви."

Боряна Димитрова:

"Както стана ясно – и всички сме наясно с това: не знам каква е ролята ви в този съд и система."

В отговор на това Атанаска Дишева каза, че "й се струва, че се провежда генерална репетиция" за едно друго производство срещу председателя на ВКС. А Цветинка Пашкенова - че има образувана проверка от Инспектората на ВСС и тя ще се произнесе. Олга Керелска предложи, докато трае проверката, да се обмисли временно възлагане на правомощията на някой зам.-председател на ВКС.

"Струва ми се, че цялата акция, цялото активно мероприятие, което се провежда в момента – то е насочено към личността на Лозан Панов. Но, господа и дами, абстрахирайте се, ако обичате, от тази конкретна личност. Говорим за председател на ВКС. Атакувайки председателя, който - както споменах, днеска се казва Лозан Панов, а след година или две ще бъде друг, ние на практика атакуваме институцията ВКС.

Атакуваме институцията ВКС и лично аз си задавам въпроса защо се прави това. Имам отговор, но засега няма да го споделя", каза Олга Керелска.

Дебатите продължават, като още в началото шефът на Комисията по управление на собствеността Евгени Диков очерта вероятния хаос, в който ще изпаднат, ако прехвърлят стопанисването на шефката на Софийския апелативен съд (което миналия път бе уредено по телефона от Георги Чолаков). Той каза, че не са одитен орган и няма одит, който да твърди и аргументира лошо стопанисване на палатата досега.

На становището да се даде палатата на председателката на САС са някои от монолитното мнозинство, водени от председателя на ВАС Георги Чолаков. Други като Севдалин Мавров и Даниела Марчева се застъпиха този ангажимент да бъде делегиран на някой от зам.-председателите на ВКС.

Особено атрактивно се защити правосъдният министър Данаил Кирилов, който се включи по-късно в заседанието:

"Означава ли, че г-н Лозан Панов, като идва на работа, аз трябва да възложа на служител на ГД "Охрана" да го провери с полеви тест дали е употребил наркотични или упойващи вещества или дали е употребил алкохол? Или означава да има такъв служител през целия ден при него..."

Директорът на "Охрана" казва, че служителите му не са присъствали на снимачната площадка и нямат представа за кадрите.

Той също влезе в разсъждения - че надали част от екипа, който е участвал в песните и танците, е преминал облечен в облеклото такова, каквото е заснето в клипа.

Кирилов стоял дистанциран и не искал дебатите да се прехвърлят на подчинената му дирекция, каза той. На което Панов му напомни, че именно той и Боян Магдалинчев са въвели дебатите за клипа във ВСС.

В крайна сметка се взе решение и след кратка почивка бяха написани няколко подточки на решението. Една от тях ще е, че очевидно ще се намали администрацията на ВКС и ще има преразпределяне на самата палата, както и корекции по бюджета на ВКС. Мярката влиза в сила от 15 юли.