Здравният министър Кирил Ананиев днес подписа изменение на заповедта си от 20 април, с която беше позволено отново да се провеждат имунизации и реимунизации, бяха възобновени детските консултации и плановия прием в лечебните заведения. 

След реакции от сдружението на общопрактикуващите в заповедта има разхлабване на изискванията.

„Вчера цял ден говорихме с тях и в късните часове постигнахме съгласие по отношение на различните виждания. Подписал съм изменение на заповедта ми, в която има консенсус. Фиксирахме, че става въпрос за деца до 18-годишна възраст, както и за възможността освен вторник и четвъртък, да може и в друг ден да се извършват тези имунизации и реимунизации", каза Ананиев сутринта на брифинга на Националния оперативен щаб.

В предишния вариант личните лекари трябваше осигурят т. нар. коридор, като отделят дните вторник и четвъртък само и единствено за имунизации и реимунизации, за да се гарантира, че ваксинираните деца ще бъдат максимално предпазени от възможност за контакт със заразени с коронавирус.

Сега се допълва, че "при необходимост тези дейности може да се извършват и в други дни". Като всеки общопрактикуващ лекар изготвя график предварително.

Друга отстъпка пред личните лекари е, че ако даден общопрактикуващ няма малки пациенти (или са малко) за ваксиниране, може да си преглежда на общо основание във вторник и четвъртък. Как точно в такъв случай ще се осигурява "несмесването на потоците" в дадено ДКЦ, ако един до друг са кабинетите на джипи само с възрастни пациенти и на друг личен лекар с практика с основно деца, не става ясно (а това е често срещана ситуация).

Часовете за имунизации и т. н. трябва да са отделени от времето за обслужване на други пациенти с разлика минимум  от 1 час, за да има време за подготовка на помещението, се посочва още в новата заповед.

"Има джипита, при които децата са по-голямата част от пациентите, затова в рамките на два дни няма да могат да се справят с обема работа, затова даваме възможност и в друг ден да се извършват имунизации, като не се смесват потоците на здрави деца и болни възрастни“, добави той.

Специално има вече и уточнение, че приоритетно се правят иминузациите на деца до две години.пред задължителните реимунизации на децата на и над 6- годишна възраст. 

Със заповедта също така се определят редът и мерките, при които да се осъществява приемът и провеждането на планова лечебна и оперативна дейност.

С пълния текст на Заповед № РД-01-243/29.04.2020 г. можете да се запознаете тук.