Актуализацията на бюджета на Столичната община очаквано бе подкрепена днес от управляващите и оспорена от опозицията във второто дистанционно заседание на Столичния общински съвет (СОС). След двучасови дебати, в които се повтаряха тезите, повтаряни многократно през последната седмица, 32-ма общински съветници от ГЕРБ и ВМРО гласуваха "за", 17 общински съветници от опозицията бяха против, 11 се въздържаха.

С това влиза в сила проектът за актуализация на кметицата Йорданка Фандъкова с малки промени в движение. В крайна сметка бюджетът се променя с 23 635 800 лв., изразяващи се в балансирано намаляване на приходната част и съответно увеличение на разходите. 

"Три са основните цели - да гарантираме финансовата стабилност при намалени и намаляващи приходи, да гарантираме средствата за стратегическите обекти - метрото, вътрешния ринг, детските градини, и трето - да гарантираме работата на най-важните дейности - градски транспорт, здравеопазване, социални грижи", подчерта Фандъкова.

Тя добави, че още една актуализация ще се наложи през юли, когато е минала първата половина на годината. И че според експертите оценката за кризата е по-песимистична от сегашното намаляне на бюджета, в което капиталовата програма на общината е само с 3% по-малко от първоначалното. Целият бюджет на СО за тази година беше на стойност 1,722 млрд. лв.

Кметицата засегна и основен болезнен въпрос за опозицията в лицето на "Демократична България" (ДБ). Теза на ДБ е, че се спират проекти в районите на техни кметове по политически подбуди.

"Подчертавам - забавяме проектите, не се отказваме от нито един проект. Имаме общо разбиране, че са важни и необходими. В програмата няма проекти на Фандъкова или един или друг проект, това са проекти на София", подчерта Фандъкова.

И конкретно спомена ремонтите на ул. "Народно хоро" и на банята в Горна баня, два проекта, които според кмета на район "Овча купел" Ангел Стефанов са спрени заради лично отношение на общината.

Фандъкова обясни, че Стефанов сам е дошъл при нея с идеята да се промени проектът в неговия район за ул. "Народно хоро", което тя е счела за добра идея, но което налага отчуждаване на имоти и препроектиране. То според кметицата ще отнеме твърде дълго време и този проект така или иначе по всяка вероятност няма да бъде започнат тази година. Затова е и махнат от тазгодишния бюджет в актуализацията.

За ул. "Николай Коперник", където също първоначално се замразяваше предвиденият ремонт, мотивите са били същите - но после се оказа, че процедурата там може да бъде завършена.

"Не е защото кметът Георги Илиев ми е много симпатичен, слуша рок като мен, а защото може да се случи тази година", подчерта кметицата.

Това не спря съветниците от "Демократична България" да подхванат този пример в следващия час дебати.

"Изгряха глупави политически страсти. Няма да подкрепим бюджета, защото го смятаме за нереалистичен. Ако не е реален, е само лист хартия. Всичко в него е предпоследно не само заради икономическата криза", отбеляза Владислав Панев.

От ГЕРБ очаквано разкритикуваха колегите си от ДБ, че отправят упреци, но не са дали никакви свои предложения с изключение на идеята на Тома Белев да се отделят пари за допълнителни тестове на общинските работници.

"Къде в тази 1 страничка предложение сте адресирали тези проблеми? Какво решение предложихте по-добро за актуализация? Нима включване (в тазгодишните ремонти) на банята в Горна баня ще съживи столичната икономика?", попита Георги Георгиев, председател на бюджетната комисия към СОС.

Милка Христова от БСП обясни защо левицата няма да подкрепи актуализацията така:

"Предлага ни се едно счетоводно решение. Липсват предложения, пряко свързани с действия, заложени от извънредното положение. Здравеопазването е в центъра… Но не обезпечаваме мерките с допълнителни средства за болниците и ДКЦ-тата. Средствата са разчетени в бюджета такива, каквито са."

Управляващите пък изтъкнаха, че и от БСП не са дали свои предложения.

"Нека признаят колегите, че каквато и актуализация да внесем, няма да я подкрепите", отбеляза Стефан Марков.

Христова посочи, че БСП винаги предлага свой проект на бюджет и управляващите винаги го отхвърлят.

"Пробвали сме всичко, ако управляващите са решили нещо да не го приемат - не го приемат независимо колко аргументи има срещу тях", отбеляза независимият Борис Бонев, и допълни: "Няма как да подкрепя тази актуализация, тъй като е актуализация на бюджет, който е един крайно неамбициозен бюджет, който не залага и реформи, а бюджетът е място за реформи."

И даде за пример Столичния инспекторат, който според него работи неефективно - "именно от такива структури на общината могат да се спестят много разходи".

"Грешни са ви приоритетите и не изпълнявате капиталовата програма. Затова няма как да подкрепя актуализацията ви. Аз съм от софиянците, които искат кардинални промени в общината, така че всеки лев да се вижда как се харчи", отбеляза Иво Божков от ДБ и даде пример: "Защо са ви грешни приоритетите? Няма никаква нужда от цялостно преасфалтиране на бул. "България". Да, има кръпки, но това го прави по-безопасен, така че да не може да се кара бързо."

От ГЕРБ продължиха с тезата, че опозицията не предлага нищо от своя страна и че няма да подкрепи управляващите поради политически причини. От БСП изтъкнаха, че ако се приеме дори само ремонтът на банята в Горна баня, ще подкрепят актуализацията. Очаквано това не се случи.

На финала Фандъкова отбеляза:

"Нямам намерения да влизам в партийни дебати и да коментирам множеството нравоучения, които чух."

Но коментира идеята на Тома Белев от ДБ за повече пари за тестове, като отбеляза, че досега СО е тествала 1800 души от различни сектори, а от вчера е започнало пълно тестване на всички служители, които се занимават със социални услуги, общо 600 души. Засега тези тестове се предоставят от Националния здравен инспекторат, но ако има нужда, предвиденият резерв от 3 млн. лв. в бюджета ще се ползва и за това.

В крайна сметка бяха приети очакваното намаление в приходите от данъка върху превозните средства, данъкът при придобиване на имущество, туристическият данък. И още: от таксите за детски градини, ясли, пазари, тържища, тротоари, битови отпадъци, технически услуги. Ще се харчат по-малко пари за ключови ремонти на улици в града, възстановяване на някои от занемарените паркове, за поддръжка на детските градини, текущи ремонти, чистене на отпадъци.