Швеция е бъдещият модел в борбата срещу коронавируса. Това коментира водещият специалист на СЗО д-р Майк Раян по време на брифинг на организацията.

Стратегията в скандинавската страна коренно се различава от наложената в повечето страни по света - няма наложена карантина и повечето училища и бизнеси остават отворени.

"Ако достигнем "нова нормалност", до голяма степен Швеция е бъдещият модел. Това, което направи по различен начин, е, че наистина се довери на собственото си общество само да наложи социално дистанциране", добави той.

Генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус защити действията на организацията от началото на епидемията в Ухан в края на миналата година.

Базираната в Женева организация към ООН бе сериозно критикувана през миналата седмица от най-големия си донор САЩ, които дори прекратиха финансирането.

"От самото начало СЗО действа бързо и решително, за да реагира и предупреди света", смята д-р Тедрос Адханом Гебрейесус.

Мнозинството от заразените деца са леки случаи

Огромното мнозинство от децата с COVID-19 са леки случаи и се възстановяват напълно. Но от няколко страни има съобщения, че деца са развили рядък възпалителен синдром, съобщи СЗО, цитирана от Ройтерс. Медицински експерти от Италия, Великобритания и Испания са алармирали за такива случаи. Три заразени деца в САЩ също са лекувани от рядко заболяване с подобни симптоми.

"Искам да подчертая за всички родители, че огромното мнозинство от децата, които се заразят с COVID-19, ще имат леки симптоми и ще се възстановят напълно", смята д-р Майк Раян.

Той отказа да коментира слуховете, че ремдесивирът помага в лечението на коронавирусната инфекция, но добави:

"Но ние се надяваме, че това лекарство и други може да окажат помощ в лечението на COVID-19."