"Към момента продаваме в изключително малки обеми. От началото на април сме констатирали спад на пазара в рамките на до 70% от обема на продажбите"

Това заяви днес пред бТВ Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. Той коментира икономическата криза и как тя се отразява на търговците на горива в страната. 

Бенчев предупреди, че ако до месец март нещата са вървяли що годе добре, то април се е оказал изключително тежък и очакванията са, че няма да има скорошно и бързо възстановяване. 

Част от проблема, разбира се, са ниските цени на горивата в световен мащаб. В България пък цените продължавали да бъдат най-ниските в целия  ЕС. Към момента бензинът струва около 1,77 лв., а дизелът - около 1,85 лв., каза още Бенчев. 

"Когато цената на суровия петрол тръгне надолу, логично е и цената на нашите бензиноколонки да тръгне надолу".

Всичко това обаче може да доведе до други проблеми. Например - възобновяване на сивия сектор, предупреди още Бенчев. Според него доходите на хората намаляват и всеки ще търси по-евтин вариант да се сдобие с гориво. 

Защо обаче темповете на спад на цените на бензиностанциите не следват тези на международните пазари, не стана много ясно. Разбрахме, че бензиностанциите все пак не съкращават служителите, докато приходите им намаляват, а разходите оставали същите. Освен това компаниите плащали сериозни акцизи и ДДС.

Все пак беше съобщено, че петролната асоциация прогнозира допълнителен спад на цените по колонките. 

Припомняме, че прокуратурата поиска от Комисията за защита на конкуренцията да провери отново дали на пазара няма картел и да разбере как се образуват цените на бензиностанциите. Първата проверка завъши преди почти година и не откри никакви нередности.