СИМОНА РУСЕВА

Бункерът в Рим на италианския диктатор Бенито Мусолини, властвал две десетилетия на Ботуша, се отваря за посетители.
От 31 т. м. всеки желаещ ще може да разгледа строеното преди 74 години убежище на дучето в столицата, съобщава в. “Кориере дела сера”. Идеята е на отдел “Култура” към столичната община. Целта – да се надникне “в една от най-мрачните страници на историята ни”, уточнява изданието.

Градоначалникът на Рим в двора на вилата с бункера.

Кметът на Рим Игнацио Марино пръв вчера е разгледал бункера, придружен от журналисти и общински съветници.
Бенито Мусолини беше един от най-верните съюзници на Адолф Хитлер. По примера на германския диктатор той също строи скривалища, където да намери убежище при въздушни удари по време на Втората световна война.

Първоначално бункерът, който сега отваря врати за посетители, е бил винарска изба, изградена под вила “Торлония” в Рим, собственост на семейство от благороднически род. Мусолини хвърля око на красивата постройка и нарежда имотът да бъде конфискуван в полза на държавата. Диктаторът превръща вилата в своя резиденция.

След избухването на Втората световна война, по време на която Италия е на страната на германския райх, през 1940 г. Мусолини нарежда винарската изба под вилата да бъде преустроена в бомбоубежище за него и близките му. Никой не може да откаже на самопровъзгласилия се за дуче, което е италианският вариант на фюрер (водач – бел. ред.). Мусолини държи здраво властта между Алпите и Сицилия от 1922 до 1943 г., когато настъпват трусове.

Зидовете на бункера са солидни. Вратите са изработени така, че да не пропускат въздух и да гарантират сигурност при атака с химически оръжия. В подземието е изградена и система за пречистване на въздуха. Мусолини е имал три бункера, но само този в Рим е бил запазен в сравнително добро състояние, което е позволило да бъде възстановен като паметник на една зловеща епоха.

През 1943 г. съюзниците окупират Италия, диктаторът е свален от власт. Хитлер успява да го освободи от ареста и го назначава за владетел на германската васална държава “Република Сало” в Северна Италия. След окончателния разгром на италианските фашисти на 28 април 1945 г. партизани комунисти разстрелват Мусолини в малко село. Трупът е закаран в Милано и на 29 април е окачен на бесило с главата надолу.