Братовчед, който е бил силна опора на сирийския президент Башар Асад, публикува във Фейсбук видео, в което настоятелно моли сирийския лидер да предотврати рухването на неговата голяма телекомуникационна компания заради прекомерно и несправедливо, според него, данъчно облагане, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

 

 

Безпрецедентното видео, публикувано в четвъртък вечерта, разкрива нещо, за което отдавна се носят слухове - голям разрив в сплотеното семейство Асад, което управлява Сирия вече близо 50 години.

Споровете и интригите не са нещо ново в семейството, включително вражди и дезертиране във вътрешния кръг, особено по време на деветгодишната война в страната, отбелязва АП. Но публично огласяване на недоволството е изключително рядко срещано. Това вероятно е отражение на факта, че множество играчи си съперничат за влияние в разчленената държава.

Братовчедът Рами Махлуф преди е бил описван като централна фигура в сирийската икономика и партньор на президента. Неговото видео, публикувано на нова страница във Фейсбук, изглежда е хронология на задълбочаващ се разрив и на изпадането в немилост на един някога влиятелен олигарх.

Медийни съобщения в проправителствени и антиправитествени сайтове предполагат, че, вероятно по разпореждане на могъщия покровител на Асад - Русия, срещу Махлуф, е в ход кампания, която да подкопае позициите му на влиятелен бизнесмен.

В руски медии през последните седмици имаше отправени критики за корупция в Сирия.

Спорът е между Махлуф и съпругата на Башар - Асма Асад, за това кой да контролира икономиката, предполага от своя страна бившият сирийски дипломат Басам Барабанди, дезертирал през 2012 г. Той каза за АП, че финансовите холдинги и благотворителни организации на Махлуф са играли централна роля през войната за финансиране и осигуряване на покровителство, особено сред сирийското алауитско малцинство, откъдето произхожда Асад.

Съпругата на Асад пък има собствена благотворителна фондация и си е изградила водеща обществена роля.

Махлуф, който е четири години по-млад от 54-годишния Асад, обяви през 2011 г., в началото на сирийкия конфликт, че се отказва от бизнеса, за да се посвети на благотворителността. Той обаче остана свързан с правителството. За опозицията той беше лицето на твърдолинейните представители на правителството.

ЕС и САЩ наложиха санкции на Махлуф за ролята му в подкрепа на режима на Асад.

Миналата година за пръв път се появиха съобщения за проблеми в отношенията на Махлуф и Асад, успоредно с прокрадващите се новини за правителствена кампания срещу Махлуф и неговия бизнес. В първоначални съобщения се казваше, че той е поставен под домашен арест, а след това се появи поредица от материали за това, че е бил глобен, а холдингите му - конфискувани

Миналия месец доставка от млечни продукти на Махлуф беше конфискувана в Египет, като според информации, в товара имало укрити наркотици. Тогава на страницата си във Фейсбук Махлуф нарече инцидента "постановка, целяща да го опозори".

После, в края на април, на Махлуф беше наредено да плати равностойността на 180 милиона долара, които дължал на правителството чрез телекомуникационните си компании, според сайта "Дъ сирия рипорт", който следи сирийската икономика.

Това твърдение изглежда е било непосредствената причина за публикуването на видеото в четвъртък. В края на видеото Махлуф казва, че ще плати това, което се иска от него, но призовава Асад да следи как ще бъдат изразходвани средствата.