В интервю пред "Сън", цитирано от "Гардиън" британският премиер Борис Джонсън разказва за своя престой в интензивното отделение като обяснява, че лекарите са били 50 на 50 дали да го поставят на вентилация. Като се правели и планове как да бъде обявена смъртта му.

Той споделя, че е имал нужда от "литри и литри" кислород, но бил много упорит и бил убеден, че ще се пребори.

Обяснява, че през първия стадий на болестта си продължил да си работи и не я приемал особено сериозно, насила бил закаран в болница по настояване на лекарите. 

Джонсън беше диагностициран с коронавирусна инфекция в края на март, а на 9 април се наложи да бъде приет в болница. Той беше три дни в интензивното отделение на "Сейнт Томас", след като беше изписан и още две седмици се възстановяваше. Британският премиер се върна на работа този понеделник.

"Лекарите имаха най-различни планове какво да правят, ако нещата се влошат. Не бях в блестяща форма, защото нивата на кислород в кръвта ми непрекъснато падаха. но благодарение на прекрасните, прекрасните грижи, които получих, успях да се преборя", казва още той.

И благодари многократно на медицинския екип, спасил живота му.

"Бях в пълно съзнание и бях напълно наясно какво става. Най-лошият момент дойде, когато беше 50 на 50 дали да не ме интубират. Беше тежък момент. Не мога да го отрека", спомня си откровено премиерът.

В знак на благодарност към лекарите едно от имената на новороденото дете на Джонсън, ще е Никълъс.Синът на британския премиер и годеницата му Кари Саймъндс ще се казва Уилфред Лори Никълъс, предаде Ройтерс, съобщава БТА.

Името на новороденото беше обявено днес от майката в Инстаграм, заедно със снимка на бебето, което се роди в сряда.

Имената на момченцето не са избрани случайно. Уилфред се е казвал дядото на Борис Джонсън, а Лори е дядото на Кари. Третото име е в чест на докторите Ник Прайс и Ник Харт.

Джонсън, който присъства на раждането на сина си на 29 април, има намерение да си вземе отпуск за гледане на дете, но едва когато страната преодолее кризата, породена от пандемията.