Адмирации за прокуратурата, която преквалифицира обвинението за смъртта на Милен Цветков в умишлено деяние.

Това заяви тази сутрин по бТВ адвокатът на близките на журналиста - Менко Менков. Милен Цветков бе пометен от джип, управляван от 22-годишния Кристиан Николов, докато чакаше на червен светофар в своя автомобил.

Бе установено, че Николов е употребил четири вида наркотици. Прокуратурата пък преквалифицира обвинението в умишлено убийство, което предизвика брожения в обществото - как ще докаже въпросната умисъл и няма ли да бетонира така по-лека присъда.

"Искам да поздравя прокурорите за смелостта да променят обвинението в умисъл. Адмирации към държавното обвинение и главния прокурор - тежестта ще падне върху обвинението - да я докаже", посочи Менков.

И също като Иван Гешев разви тезата за "евентуален умисъл". Преди седмица в интервю главният прокурор заяви, че не можело да не знаеш, че ще убиеш човек, когато се качиш зад волана след употреба на опиати - и това щяла да се опита да докаже прокуратурата. "Евентуалният умисъл" бил описван в редица научни трудове, в т.ч. на предшественика на Гешев - небезизвестния Никола Филчев.

На тези научни трудове се позова днес и Менко Менков, като посочи, че по време на социализма този член от закона е имал широко приложение (по отношение на евентуалния умисъл). След 90-те приложението на този текст обаче било "практически прекратено". В своята практика Менков не е срещал такива казуси посочи още.

По думите на Менков безспорно е установено, че Николов е употребил четири вида наркотици. Законовият луфт тук обаче е в това кога точно са употребени тези наркотици. Фактът е, че те оставят следа в човешкия организъм дълго след като са били взети и сега това създава "шарена" съдебна практика - поради това, че трябва да бъде доказано как тази употреба непосредствено е повлияла на шофьора в конкратната ситуация. 

"Експертизата сега показва, че са взети до 24 часа преди извършване на деянието, което означава, че има пряка връзка с него. Може да се каже, че става въпрос за т.нар. професионална употреба на наркотици", посочи Менков.

Законодателно изменение, което да регулира въпроса с тази "непосредствена обществена опасност", бе внесено, по ирония на съдбата, от група депутати, сред които и Лъчезар Иванов от ГЕРБ. Синът на Иванов е бил в автомобила, управляван от 22-годишния Кристиан Николов, като също се сдоби с обвинение.

Иначе проектът трябва да реши въпроса дали съответният шофьор е под въздействието на марихуана, кокаин и пр. в момента, в който Пътната полиция е установила наличие на употреба на наркотични вещества, или тези вещества са остатъчни от предишна употреба. Той обаче стои "на трупчета" в деловодството на парламента и все още не е разгледан.

След трагедията с Милен Цветков депутати от почти всички парламентарни групи внесоха нови изменения в Наказателния кодекс, с които се цели завишаване на наказанията за употребили алкохол и наркотици шофьори. Основното е вдигане на долния праг на наказанието, за да се гарантира ефективна пръсъда за дрогирани лица зад волана. Юристите обаче са единни: увеличаването на наказанията не води до търсения ефект. На такова мнение е и Менков. 

"Не знам защо нашето общество се занимава изключително и само с увеличаване на репресията. Досега да сме ликвидирали престъпността, а ние не сме. Трябва да се опитваме да предотвратяваме такива деяния", посочи и Менков.

В разговор с близките на Милен Цветков те му казали: "Сега не е време за отмъщение, трябва да простим." "Изисква се голяма сила за това", посочи адвокатът.