Администрацията на Доналд Тръмп засилва кампания за прекъсване на глобалните индустриални вериги за доставки от Китай и прехвърлянето им към по-надеждни страни, предаде Ройтерс.

Тръмп, който засили нападките си срещу Китай преди президентските избори на 3 ноември, отдавна обещава да върне у дома производствата, които американският бизнес е изнесъл в чужбина. Сега рецесията и десетките хиляди жертви от коронавируса в САЩ дават нов тласък на стремежа за намаляване на зависимостта от китайските доставки и замяната им с други от по-приятелски към САЩ държави, са казали пред агенцията бивши и настоящи представители на администрацията.

Министерството на търговията на САЩ, държавни и други агенции търсят начини да накарат компаниите да преместят както доставки, така и производства от Китай. Сред мерките за тази цел са данъчни стимули и потенциалните субсидии.

„Всички пари, които хората смятат, че преди са направили от сделки с Китай, сега са в сянката на многократно по-големите икономическите щети от коронавируса", казва неназован представител на администрацията пред Ройтерс.

Тръмп многократно е казвал, че може да наложи нови мита освен вече съществуващите от 25% върху китайски стоки за 370 милиарда долара годишно.

Други начини за наказване на Китай могат да включват санкции срещу длъжностни лица или компании и по-тесни отношения с Тайван - самоуправляващия се остров, който Китай смята за своя провинция.

Съединените щати искат да създадат съюз от „доверени партньори“, наречен „Мрежа за икономически просперитет“, е заявил пред Ройтерс представител на администрацията. Той ще включва компании и групи на гражданското общество, работещи по един и същ набор от стандарти за всичко - от дигиталния бизнес, енергетиката и инфраструктурата до научните изследвания, търговията, образованието и търговията.

Правителството на САЩ работи с Австралия, Индия, Япония, Нова Зеландия, Южна Корея и Виетнам за „придвижване на глобалната икономика напред“, заяви държавният секретар Майк Помпео на 29 април. Тези дискусии включват „как преструктурираме... веригите за доставка, за да предотвратим повторение на подобно нещо“, каза Помпео. Латинска Америка също може да играе роля.

Посланикът на Колумбия Франсиско Сантос през миналия месец заяви, че е обсъждал с Белия дом, Съвета за национална сигурност, Министерството на финансите на САЩ и Търговската камара на САЩ как да насърчи американските компании да преместят някои вериги за доставки от Китай и да ги приближат до дома.

Китай изпревари Съединените щати като най-големия индустриален производител в света през 2010 г. и даде 28% от световното производство през 2018 г., сочат данните на Организацията на обединените нации.

Много американски фирми са инвестирали масивно в производства в Китай и разчитат на неговия пазар с население от 1,4 милиарда души за голяма част от продажбите си.

„Диверсификацията и известно съкращаване на веригите за доставки ще имат смисъл предвид нивото на риск от откриването на пандемията“, заяви Дъг Бари, говорител на бизнес съвета на САЩ и Китай. „Но не виждаме компаниите, които правят бизнес в Китай, да се засилили масово за го напускат.“

Джон Мърфи, старши вицепрезидент по международна политика в Търговската камара на САЩ, заяви, че американските производители вече отговарят на 70% от сегашното търсене на фармацевтични продукти в страната.

Изграждането на нови производствени мощности в Съединените щати може да отнеме от пет до осем години, каза той. 

Обещанията на Тръмп да накаже Китай невинаги са били последвани от действия, отбелязва Ройтерс. Така например САЩ още не са приключили с действията си за блокиране на глобалния износ на чипове на китайския телекомуникационен гигант "Хуавей" (Huawei), за който ястребите в американската администрация настояват от ноември.