Върховната административна прокуратура (ВАП) изиска информация от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и от министъра на труда и социалната политика Деница Сачева за предприетите противоепидемични мерки и тяхното спазване в специализираните институции за предоставяне на социални услуги в страната. Това съобщиха във вторник от ВАП.

Проверката ще е заради публикации в медиите за разпространението на коронавируса в домове за стари хора в Гара Орешец, град Кула, град Радомир, Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с умствени увреждания в град Видин, Службата за защитени жилища за лица с умствена изостаналост в град Банско и др.

От настанените в Дома за възрастни хора в Гара Орешец вече починаха четирима души. Огнище на заразата беше открито и в Центъра за настаняване от семеен тип във Видин, където има 8 души с COVID-19, както и в дом за възрастни в Кула.

Вчера социалният министър Деница Сачева информира, че има четирима социални работници от Радомир, които са с положителни проби.

"По силата на чл. 18а, ал. 6 от Закона за социално подпомагане (ЗСП) и чл. 40е от Правилника за прилагане на ЗСП социалните услуги, предоставени в специализираните институции,  трябва да отговарят на определени стандарти и критерии за местоположение и материална база, включително спазване на санитарните и хигиенните норми за контрол върху разпространението на инфекции и съобразно действащото законодателство", се казва още в съобщението от прокуратурата.