Безплатни (почти) чадъри и шезлонги, ваучери за почивка и ударно държавно строителство за повече заетост.

Тези мерки за подкрепа на бизнеса обявиха днес съвместно вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов и лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Тримата дадоха пресконференция след провелия се днес коалиционен съвет между управляващите ГЕРБ - "Обединени патриоти".

Както е известно, сектор туризъм е сред най-засегнатите от пандемията, но конкретни мерки за него все още няма. По думите на Дончев такива ще се разработват в зависимост от това кога реалистично може да тръгне летният сезон. Засега се очаква това да се случи на 1 юли - но е на етап прогноза.

Все пак коалиционните партньори са се разбрали за няколко конкретни мерки в тази посока - основно с цел привличане на български туристи. И ВМРО, и НФСБ предложиха ваучери за почивка за български граждани. Такива ваучери ще има, но не е ясно какъв ще е обхватът на "помощта". Конкретиката за групите хора и самото приложение ще бъдат обсъдени.

"Ще са за хора, които са плащали осигуровки и нямат никакви задължения към бюджета. От кой момент ще се плащат, в какъв размер? - Готови сме да ги дадем в началото на сезона, така че браншът да бъде уплътнен", посочи Симеонов. И допълни, че ваучери ще има и за ученици.

"Категорично" партньорите са се разбрали и за безплатни чадъри и шезлонги това лято - обяви още лидерът на НФСБ. Това ще бъде компенсирано с по-ниски такси, които се събират от концесионерите, и по-ниски наеми от наемателите на плажовете. Малко по-късно обаче се оказа, че това не е съвсем така. Публикуваният на сайта на парламента проект за законови изменения, с които извънредното положение ще продължи под формата на други мерки, показва, че въпросът с цените на шезлонгите и чадърите ще се решава индивидуално за всеки плаж. Потвърди го и депутатът от ВМРО Искрен Веселинов в следобедното си участие в предаването "Лице в лице" по бТВ.

Симеонов анонсира и "жест към нискобюджетния туризъм" - къщи за гости, малки мотели, семейни хотели, апартаменти за предоставяне (тип AirBnb). Какъв е жестът обаче - не стана ясно.

И последно за морето - възприето е било предложението на Симеонов от вчера - удължаване на строителния сезон с месец - от 15 май до 15 юни.

Исканото от ОП и от ресторантьорите намаляване на ДДС за бранша до 9 на сто (има искания и за 5%) обаче на този етап не е възприето. Томислав Дончев припомни, че в управленската програма на ГЕРБ-"патриоти" има споразумение да не се променят ДДС ставки.

Ще се направи обаче ревизия в заповедта на здравния министър относно отстоянието между масите в заведенията, които от утре вече имат право да работят - вместо 2,5 метра ще е 1,5 метра.

"До 1 април има над 100 000 души на борсата. В строителството виждаме много голям потенциал в осигуряване на работни места и държавата ще предприеме мерки за увеличаване на строителните обекти", посочи още Симеонов и изброи:

  • ускорено доизграждане на магистрала "Хемус",
  • на пътя Ботевград - Монтана - Видин; 
  • тунелът под Шипка,
  • северният обход на Бургас - като работата по него ще започне до две седмици;
  • мостове, виадукти, язовирите със заделените за целта 500 милиона лева;
  • ВиК инфраструктурата - за която има 1,3 милиарда.

Симеонов посочи още, че се мисли за "евентуално подновяване на дейностите по саниране". Но "под условие":

"Защото сме категорични, че не трябва да е безвъзмездно, а с 30% участие на етажната собственост."

Подновяване на програмата поискаха от строителната камара преди седмица и изсчислиха, че ще струва над 1,5 милиарда лева. Но председателят й Валентин Николов обяви, че за целта нямало да се наема нова работна ръка. Което иначе е "социалната" цел на правителството с увеличаване на строителните обекти.