Оценката за действията на властите в условията на коронавирус остава добра, макар и да намалява плавно на фона на стойностите от началото на кризата. Тревогата  от болестта продължава да спада, макар да остава преобладаваща. 

Изводите са от шестия експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“ за  обществените нагласи към кризата с коронавируса. Изследването е проведено между 1 и 3 май, сред 881 души.

От агенцията уточняват, че "по-голямата част от интервютата преминаха преди пресконференцията в неделя, на която бе анонсирано облекчаване на мерките по отношение на заведения, предстоящо улесняване на движението между градове и т.н." 

Обществото остава в тревога от болестта, но тревожността продължава видимо да намалява, показват данните.

Опасен, но в крайна сметка просто силен грип, казват 56% и това е преобладаващото мнение, регистрирано от "Галъп интернешънъл".

От началото на третата десетдневка на март насам този дял плавно спада, но и днес остава най-голям на фона на останалите опции. Опцията „не е сериозна опасност“ продължава да става все по-предпочитана, за сметка на опцията „смъртоносна опасност“. 

23% смятат, че коронавирусът не е сериозна опасност, а 20%, напротив, вярват, че това е смъртоносна опасност за човечеството. Има и съвсем малки дялове на хора, които не могат да отговорят.

Повечето българи продължават да намират мерките на правителството срещу коронавируса за достатъчни, но постоянно си проправя път и усещането, че са прекалени. Преди месец и половина две трети казваха, че мерките са достатъчни. Постепенно, този дял спадна до 55% сега. Мнението, че мерките са прекалени, споделят 32% (в началото на извънредното положение са били само 17 на сто.).

Любопитното е, че за последните десет дни леко расте и делът на онези, които смятат мерките за недостатъчни – от 8 на 12%.

Мнозинство от 53% от анкетираните е на мнение, че е дошло времето да отпадат ограниченията за пътуване от едно населено място в друго; 44% казват, че още е рано.

Одобрението за властта остава високо. Продължава обаче и отбелязаната и в предишния сондаж плавна нормализация на данните по отношение на правителството – след първоначалния отскок, отбелязват от агенцията. 

Премиерът Борисов остава с одобрение сред над половината от българите - 55%. Ситуационното одобрение към него е по-високо от доверието към него в обичайна ситуация (от около една трета от анкетираните), но и значително е спаднало спрямо първите дни след обявяването на извънредното полежение, когато беше на стойнисти над 70 на сто.

Тревогата за доходите остава висока, на като че ли вече не расте толкова интензивно като в началото, коментират от "Галъп интернешънъл". Във втората половина на март 36% твърдяха, че доходите им са намалели заради коронивурса, месец по-късно те вече бяха 47%, сега са 46%.

За намалено работно време сега съобщават 17%. Почти толкова бяха те и преди десетина дни, а в разгара на тревогата от заразата бяха 14%.

"Предстои да загубя работа", сега казват 8%, преди десетина дни бяха 14%, а месец преди това – 12%.

Тревожен е обаче ръстът на безработните - от началото на кризата те са нараснали с близо 280 хиляди и сумарната безработица в момента е на границата на първото двуцифрено число, показват калкулациите от сондажите досега, отчитат от агенцията.

Като цяло, мерките на правителството за помощ на икономиката и фирмите се оценяват като засега незадоволителни. 46% ги намират за недостатъчни, 26% - за достатъчни, а 25% не се чувстват запознати с мерките. Други 3% признават, че не могат да отговорят. Запознатостта едва ли е особено висока, но се вижда, че поне засега властта не успява да убеди обществото в ефективността на своите икономически действия.  

CATI (Computer Assisted  Telephone Interview); 881 интервюта – национална извадка; за населението на възраст 18+ г. 01-03.05.2020 г. Абсолютна максимална грешка: ± 3.3 при 50% дялове. 1% от извадката е приблизително равен на 55 хиляди души.