Предаването на Никита Михалков „Бесогон тв” вече няма да бъде излъчвано в ефира на телевизия „Русия 24”. Рубриката на руския режисьор тръгна в началото на януари тази година и много бързо стана ясно, че ще бъде изцяло патриотична, конспиративна и консервативна.

В няколко предавания Михалков изрази тези, които са несъвместими със здравия разум – говори за конспирацията на Ротшилд, за разпадането на Европейския съюз, защити Харви Уайнстийн и, разбира се, обясни на аудиторията си всичко за величието на Путин. Теориите на Михалков са предназначени за онази част от руското население, която няма достъп до интернет и се доверява на видяното на екрана.

В последното издание на „Бесогон тв” от миналата седмица обект на атаките му стана Бил Гейтс, когото Михалков обвини в „пъклен заговор” да чипира човечеството, за да намали популацията, „защото хората използват твърде много кислород”. Режисьорът предупреди от екрана руснаците, че националната им банка е собственост на западни бизнесмени, което не отговаря на истината, и ги наплаши допълнително във време, когато Русия е една от най-тежко засегнатите от коронавируса страни.

Очевидно това е натежало при решението на ръководството на телевизионния канал „Русия 24” и последното издание на „Бесогон тв” от петък няма да има повторение, както обичайно, а и няма да се излъчват следващи епизоди от рубриката. В  обръщение към аудиторията си в Ютюб Михалков обяви, че е жертва на цензура и че все още не е сигурен къде и как ще продължи да излъчва предаването. Във видеото той намеква, че лично Бил Гейтс е платил на руската телевизия, за да цензурира свободното му слово.

„Бесогон тв” носи името на раннохристиянския мъченик Никита Бесогон, който е много популярен в Русия. Смята се, че той се е борил с бесовете и често хората не са вярвали на думите му, но накрая са се убеждавали в правотата му.

Площад Славейков