"Не е работа на който и да е конституционен съд да решава какво може да прави или да не прави ЕЦБ. Нейната независимост е опорната точка на европейските договори, които са признати и от Германия"

Горните думи са на италианският премиер Джузепе Конте, който реагира твърде гневно на вчерашното решение на германския конституционен съд, което чисто и просто каза, че изкупуването на дългове от ЕЦБ е частично незаконно. Накратко - германските власти нямат достатъчен контрол върху процеса и той частично противоречи на германската конституция. 

Решението от вчера е историческо, защото може да окаже сериозно влияние върху спасителната програма на ЕЦБ в настоящата криза. Съдът казва, че програмата надхвръля промощията на ЕЦБ и даде три месеца на германското правителство и на централната европейска банка да коригират идеите си за покупки на активи,  в противен случай Бундесбанк (централната банка на Германия) ще загуби правото си да участва в тези операции. Това би било брутален удар върху ЕЦБ, чиито основен инвеститор е именно Бундесбанк. 

Джузепе Конте обаче очаквано реагира на решението, защото спасителните програми на ЕЦБ са един последните спасителни пояси на свръхзадлъжнялата италианска икономика. Според него независимостта на Европейската централна банка е от ключово значение за основите на Европейския съюз, като това е залегнало в договорите на ЕС, подчертавайки, че нито един национален конституционен съд не трябва да решава какво може или не може да прави ЕЦБ.

"Намирам за неуместно национален съд, било той и конституционен, да поиска от ЕЦБ да доказва правотата на своите покупки на активи. Никакъв съд не може да се меси в тези начинания на централната банка", добави той, цитиран от БНР.

Решението на немския съд беше последвано от изявление на ЕЦБ, в което банката подчерта, че остава напълно ангажирана да направи всичко необходимо в рамките на своя мандат, за да гарантира, че провежданата от нея стимулираща парична и лихвена политика ще достигне до всички части на еврозоната.

Междувременно премиерът Конте също така обяви, че следващият пакет от икономически стимули за Италия ще възлиза на около 55 милиарда евро и добави, че очаква този пакет да бъде одобрен до края на седмицата.

Той отново отбеляза, че Италия не се нуждае от Европейския механизъм за стабилност (спасителния фонд на еврозoната ESM) и отбеляза, че ще бъде трудно договореният в рамките на ЕС съвместен възстановителен фонд да стартира преди лятото.

Вчера, веднага след обявяването на решението, цената на еврото падна за известно време. Голямото притеснение обаче идва от разрива между конституционния съд на Германия и този на ЕС, който преди време постанови, че проблем с програмата няма.