За коронавируса, за заразените в България и Европа, за Българската армия, за мерките, за "Калашников", за цената на един патрон за пистолет "Люгер" и малко за заплатите на депутатите. За всичко това говори днес премиерът Бойко Борисов, който е на посещение в Црънча навръх Деня на храбростта. 

Той говори пред журналисти, докато на заден фон се виждаха млади войници, които тренираха ръкопашен близък бой. 

Докато премиерът наблюдаваше учението на спецчастите обаче - протестиращи се появиха на полигона и прунидиха военните да спрат и да ги изведат от местността. Според бТВ демонстрантите дошли заради Борисов, за да го информират, че гората в района се продавала по 2-3 лв. на декар. 

Иначе - в началото темата беше коронавируса и ситуацията в страната.

"Не е преминала заразата - 69 са новите заболели. Вярно - на клъстери, но всички идващи от чужбина носят заразата", обяви Борисов и добави, че нищо все още не е преминало и тепърва ще видим как ще се развива пандемията. 

Стана ясно и кои са тези, които привнасят от чужбина - идващите от Нидерландия. 

"Ако не бяха тези, щяхме да се движим с 20-30 заразени на ден - тея ни я привнесоха."

Борисов приведе и статистика за Европа - 30 000 били загиналите на континента само днес. Не обяви откъде са данните, но такава официална информация към момента няма. Общо жертвите на коронавирус в света от началото на пандемията са около 258 000 души. 

"Трябва да свикнем да живеем с това - толкова."

След това заяви, че всъщност България е разхлабила само тези мерки, които са разхлабени навсякъде. Нито едно от тези "отпускания" пък нямало да вкара пари в бюджета, всичко се правело за това хората да се чувстват по-спокойни и да могат да преживеят по-леко ситуацията. 

Що се отнася до празника, Борисов обясни, че е в Црънча, защото там ще има демонстрация на Специалните сили. 

"Имам симпатии към тези войски, защото те са не само изключително подготвени, но и когато имахме миграционен натиск, когато имаме терористи, диверсанти, дори в рамките на града те могат да действат така, както нашите специални части в МВР -  изключително подготвени. В пълна координация са с „баретите“ и с МВР, правят съвместни учения, както и с всички натовски служби и армии. Мисля, че мнението за тях е изключително добро."

След това се похвали, че въпреки нищожните приходи в бюджета, държавата не е съкратила нито един разход, включително и по проектите на военните.

"Ние произвеждаме "Калашников". Ако го спрем - заводите по Карлово без работа ще останат и ще трябва да ги затворим. А "Калашников" не е лош автомат."

Именно тук той не пропусна да коментира и речта на президента Румен Радев, който по-рано заяви, че "държава не се гради с насаждане на страх и примирение".

Според Борисов Радев всъщност не се е обърнал към него, а към руския президент Владимир Путин, който докарал на Русия 10 000 новозаразени с коронавирус за един ден. Освен това - било упрек и към Борисов, Джонсън и към Макрон, и Конте, и Европейската комисия, които всекидневно давали информация за заразените и починалите. 

Малко по-късно пък премина към разсъждения по въпроса колко струва един патрон за полуавтоматичните пистолети "Люгер". Беше му подсказано, че вероятно цената е около 50-60 стотинки, но Борисов се оказа силно скептичен към предположението. 

И се обърна към ръководителите на звеното, чиято демонстрация предстои да наблюдава:

"Шест милиона имат да си направят казармата, за да може следващия път като дойда това олюпеното да не го виждам. Тук ще бъде новата сграда! Парите са им осигурени. Даже още тогава ги осигурихме, но както обикновено по български, те поискаха още да го разширим и от 2,7 милиона станаха 6 накрая. Но се надявам наесен да ни поканят за едно занятие с готова казарма, столови, фитнеси..."

Премиерът беше попитан и какво мисли за информацията, че въпреки че беше обявено официално, че депутатите са спрели да взимат заплати, те са си оставили вратичка да получат по малко под 3000 лв. на месец. Борисов обясни, че не знае дали това е умишлено, но било ясно, че той и министрите са без заплати. Ако депутатите пък са си оставили заплати - това категорично не било честно.

Борисов се обърна към българите и ги поздрави:

"Още веднъж да са ни живи и здрави всички храбри българи. Храбри бяха и тези, които спазват карантината и си стояха вкъщи. Те също са храбри, също допринасят."