Протест пред оръжията на специални армейски части. На тази отчаяна мярка се решиха днес няколко души, докато войниците демонстрираха своите умения в гората край Црънча и то пред погледа на премиера Бойко Борисов. 

След като протестът беше забелязан, учението беше моментално прекъснато, а погледите се обърнаха от армейските бойци към демонстрантите. 

Какво обаче е провокирало тяхното недоволство? Оказа се, че мълчаливо бдение вместо традиционния селски празник, е било така или иначе планирано. Проявата е в знак на протест срещу намеренията на община Пазарджик да продаде близо 370 декара от гората над селото, пише Дарик още вчера - на 5 май. 

Недоволството идва след като в края на април с гласовете на 26 общински съветници е прието предложението на кмета на града Тодор Попов горският имот да се пусне на търг при първоначална цена около 696 000 лева.

Още нещо - оказа се, че хората са направили и подписка, чиято цел, очаквано, е спирането на продажбата и обявяването на взетото решение за неморално. Освен това има призив към община Црънча да предприеме действия насочени към опазването и по-добро стопанисване на публичната собственост в село Црънча, Пазарджишко и опазване на културно-историческото му наследство.  

В своята петиция хората от региона твърдят, че материалната база на селото е "умишлено или не" разграбена и оставане да се руши. Разказват за закриването на местно основно училище през 2012 г. и за опита за продажба на имотите на школото през 2018 г. Той обаче е спрян - отново след протести. 

"Но мълчаливо са отказани проектите за по-доброто стопанисване на материалната база на бившето училище. А от 2017 г. се прави всичко възможно да бъде продадена и Црънчанската гора. След двугодишни съдебни битки, последно Висшия административен съд решава, че Црънчанската гора, не е гора по дадени показания, че тя е загубила предназначението си, и може да й бъде сменен характера на собствеността от публична на частна такава. Половин година по-късно с Решение на Общинския съвет гр.Пазарджик от 29.04.2020 г.", пишат протестиращите.

Недоволните твърдят, че не е уважена нито подписката, събрала 600 подписа, рез 2019 г. срещу продажбата, нито отрицателните становища на кмета на селото, обществения съвет за развитие на Црънча, както и на фондацията за бъдеще на Црънча. Не са допуснати за разглеждане на заседанието на Общинския съвет нито съответните становища по същество, нито са запознати общинските съветници с изложените мотиви против продажбата на гората.

Накратко мотивите на хората са следните:

  • общността е против смяната на собствеността и, продажбата на селската гора на Црънча за което свидетелствува подписката  внесена по делото във ВАС през 2019 г. и Решение на Общоселско събрание на жителите и живущите в Црънча.
  • Хората от селото считат за неверни твърденията, че гората е загубила значението си за неговите жители като такава.
  • Ловната общност на с. Црънча и с. Дебращица чрез свое решение на общо събрание на Ловно-рибарска дружинка с.Црънча също е категорично против това намерение, тъй като гората се явява основен ловен терен на дружинката.
  • На територията на обявения за продан имот се намират паметници на културата не само от древната история на поселищата на бесите-планинци и следи от тяхното последно въстание срещу империята на Рим, а и от ранното християнство и средновековието по нашите земи. Предаването им в частни ръце може да попречи на тяхното опазване, проучване и социализиране.
  • Тъй като през продавания имот минават основните пътища и пътеки към природни забележителности, древни поселища и паметници на културата продажбата ще попречи на всякакъв туризъм в т.ч. на такъв с културно-историческа и религиозна насоченост. 
  • Не е съобразено в решението и изискването решенията  за продажба на терен с площ над 2/5 от настоящите строителни граници на прилежащото населено място  да се вземе само след широко обществено обсъждане, обществен консенсус и предварително планиране за развитието на местността. Към настоящия момент липсват и трите.Отказано бе решението да бъде отложено  за разглеждане след обсъждане на намерението за продажба от селската  общност. Вместо това е направен опит тя да бъде манипулирана чрез обещания за комисионна в полза на селото в рамките на определен процент от приходите от продажбата на гората над селото.
  • Игнорирани са и правните становища на други структури на гражданското общество от страната и призивите им за опазване на природата и историческото наследство като се спре намерението за продажба. Вместо това се приема решение позволяващо гората да бъде  продадена със символичната  начална цена от 2 лв. на кв.м. Продажбата на 368 684 кв.м. гора над с. Црънча, вече ще бъде продавана чрез търг с тайно наддаване.