"Схващането у българските граждани, че политиците ще им дарят демокрация, без да се борят за отстояването на нейните принципи, доведе до този резултат. Трите задължителни елемента на една истинска демокрация са силна опозиция, независим съд и свободни медии. Вие виждате ли някой от тези елементи да е налице?"

Това казва председателят на ВКС Лозан Панов в интервю пред "Дневник", дадено с писмени въпроси и отговори.

Той нарича пошъл милиционерски сценарий в Съдебната палата прословутия рап клип, заснет в палатата, който доведе до безпрецедентното отнемане на стопанисването на сградата от председателя на ВКС.

"Моята вина обаче не е в заснемането на клипа - моята вина е, че не застанах в редиците на мнозинството във ВСС", казва председателят на ВКС в интервюто пред "Дневник".

"Изглежда процесът на оварваряването ни още се е задълбочил, след като вече е обхванал и съдебния парламент", казва Панов по повод случилото се на ВСС, който видимо се гаври с него.

За обвиненията, че не ходи на работа, че не упражнява правомощията си, той напомня, че ВКС е единственият съд в страната, който изобщо не е спрял работа през пандемията, с изключение на откритите съдебни заседания.

По повод атаките - дошли особено от двама представители на самия ВКС в Съвета, той казва:

"Не споделям разбирането на мнозинството във ВСС, че организацията по управление на една голяма структура като ВКС може да работи без административен ръководител. Защото на това заседание чух, че съдът работи добре, но това не се отнася за Лозан Панов. Научих също така, че е възможно много хора с различна компетентност и задължения, работещи на едно място, сами да си възлагат задачите, да не се нуждаят от координиране на действията им, защото могат сами да излъчат най-подходящия сред тях да изпълни определена задача, не е необходимо да се контролират и като краен резултат да постигат баланс в интересите на работещите в съда и на обществото."

На въпрос - как от избор на мнозинството вав ВСС се е превърнал в сегашния им "любимец", Панов отговаря, че явно, за да получат възможността да участват в управлението на съдебната власт, хора от мнозинството във ВСС са поемали ангажименти пред "силните на деня".

Той пояснява:

"В основата на противоречията ни с г-н Цацаров, който безспорно е един интелигентен юрист, не стоят лична вражда и непоносимост. В основата на конфликта ни с него стоят принципните различия в представата ни за управление и независимост на съдебната власт. Ще припомня само, че аз бях сред малцината изненадани на заседанието на ВСС в началото на 2016 г., когато получих есемес от премиера. И тъй като считам това за нередно, реших да оповестя този факт публично. От този момент нататък аз се превърнах във враг на народа, а Народния съд от миналия четвъртък считам за знак за пълна приемственост в политиката на стария и новия състав на ВСС."

Нещо рядко - Панов споменава поименно депутата от ДПС Делян Пеевски, когото през 2017 г. нарече "еквивалент на Гьобелс". Тоя прави това на въпрос - имало ли е "оглед" и при него, след като Методи Лалов преди време заяви, че практически е бил "одобрен" за поста председател на СРС именно от Пеевски. 

Не познавам г-н Делян Пеевски, никога не съм се срещал с него и нямам допирни точки. Не се съмнявам обаче, че моят наследник ще мине през такъв "кастинг", казва Панов.

Той прогнозира, че на фона на задаващите се апетитни назначения - не само за председател на ВКС, но и конституционни съдии, и главен инспектор, във ВСС има желаещи да получат постове срещу послушание.

Панов казва още:

Посланието, което се изпраща към магистратите, е следното: няма никакво значение какви качества имаш като професионалист, най-важното е да изпълняваш политически поръчки и успехът ти е гарантиран...

 

...Ако "първенците" в съдебната системата ползват асансьора, а не стълбите, това рефлектира и върху качеството на правосъдието ни. Когато един съдия е посредствен, той е и "послушен", а оттам се превръща в лесна "плячка" за създаването на зависимости. Безпокоят ме също така публично известните данни за проблемите, свързани със свободата на словото у нас. Съществува също достатъчно информация за влиянието на нелегитимни субекти върху българските институции. При наличието на една такава констелация в публичността ни се създава реална опасност магистратите да бъдат въведени в "изкушението" да правораздават по медийни публикации, а доказателства по делата да се изчерпват само с наличието на такива.

Манипулативните и неверни публикации са средство и за дисциплинирането на съдиите, които си позволяват да изразяват критично мнение относно проблемите в съдебната система. Сплашването на един или двама съдии цели глобално да се превъзпитат и моделират магистратите като конформисти.

Ето как Панов хвърля светлина върху решението на ВАС, с което опитите му да бъде образувана дисциплинарка срещу председателя на Апелативния съд Георги Ушев (заради намеса по делото "Иванчева") бяха отрязани: 

"Решението на ВАС е на тричленен състав, в който влизат съдиите Десислава Стоева, Любомир Гайдов и Николай Гунчев. Няма да коментирам кои са факторите, които създават условия за зависимости при съдиите, а ще ви изброя няколко факта.

Председателят на състава съдия Любомир Гайдов беше избран за зам.-председател на Административен съд - София-област, но в последния момент се отказа, за да оглави 6-о отделение във ВАС.

Съдията Николай Гунчев беше от своя страна обект на медийни атаки, след като написа особено мнение за връщане на делото, което води журналист от вестник "Сега" срещу отказа на главния инспектор г-жа Точкова да предостави материалите по преписката на г-н Цацаров по казуса "ЦУM-гeйт".

В състава по делото на г-н Ушев считам, че специално внимание заслужава докладчикът съдия Десислава Стоева. Ако се запознаете с протокола от заседанието на ВСС на 31.03.2016 г., ще научите как двама съдии от Административен съд - Варна, без конкурс, в противоречие на чл. 194 от ЗСВ, изпреварвайки съдиите по право в 60% от административните съдилища в България, са преместени в София. На заседанието е дошъл и председателят на АССГ съдия Радостин Радков, който лобира пред съвета с аргумента, че ако не бъдат преместени тези двама съдии, в съда щели да "викат линейки". На същия пленум се гласува в АССГ да постъпят 8 души от конкурс, но тяхната първа помощ явно не е от такова значение.

Ключова роля при вземането на решението играе бившият главен прокурор г-н Цацаров, който призовава мнозинството, което е обединено около фигурата на главния прокурор, да гласува прагматично, защото той щял да го направи с радост. На това заседание присъства и главният инспектор г-жа Точкова, която дори упреква част от колегите си, че много стеснително интерпретирали закона. Очевидно съдия Десислава Стоева добре се е справила с "първата помощ" в АССГ, тъй като малко след встъпването си в длъжност новият председател във ВАС г-н Георги Чолаков я командирова във Върховния съд, където правораздава вече в продължение на две години. По една случайност аз не присъствам на заседанието на пленума на 31.03.2016 г., видно от протокола, а по друга случайност двете съдийки от Варна, за които "първата помощ" е кариерен трамплин, са съдии по дела, в които аз съм страна. Съдия Десислава Стоева е докладчик по делото на г-н Ушев, а съдия Диана Стамболова е съдията от АССГ, който в едночленен състав трябва да реши справедлив ли е ревизионният акт, издаден от НАП на Лозан Панов."

Панов коментира и има ли надежди след консултациите при президента да излязат промени, касаещи властта на главния прокурор:

"Не съм наясно с различията, които имат управляващи и опозиция по темата за конституционни промени, но от поведението на техните представители във ВСС оставам с впечатлението, че различия между тях относно правомощията на главния прокурор не съществуват. Вие чували ли сте в последно време някой да говори за реформи в съдебната власт, макар мониторингът на ЕК все още да не е отпаднал?

Начинът, по който се вземат решенията в парламента, според мен не се различава особено от случващото се във ВСС.

Имам усещането, че користта и зависимостите определено влияят и върху изборите, които правят българските депутати. При това състояние на държавното ни управление не мисля, че има място да обсъждаме колко промени ще направим в конституцията си, а трябва да си кажем директно, че такива промени, свързани с правомощията на главния прокурор, при този състав на парламента са абсолютно невъзможни.

Вижте как беше предупреден президентът, когато обяви, че ще започне консултации, въпреки че от такава дискусия няма никаква опасност, защото всички сме наясно, че той не би могъл да събере мнозинство в парламента за такива промени. Питането на главния прокурор до Конституционния съд относно това що е държавна измяна от президент е предупреждение по един, извинете ме за израза, "мутренски начин" не само за президента, но и към всички, които биха въвели тази тема в публичността. Държавният глава по Конституция се ползва с най-големи конституционни гаранции срещу изкушенията на другите власти.

Ако главният ни прокурор дава заявка да посегне дори на държавния ни глава, този знак определено е дисциплиниращ за всички ангажирани със законодателния процес.

И още:

Схващането у българските граждани, че политиците ще им дарят демокрация, без да се борят за отстояването на нейните принципи, доведе до този резултат. Трите задължителни елемента на една истинска демокрация са силна опозиция, независим съд и свободни медии. Вие виждате ли някой от тези елементи да е налице?

Той нарича "Оскар" за главна роля поведението на правосъдния министър Данаил Кирилов по повод системата за случайно разпределение на делата и напомня, че нищо от твърденията му не е факт. Но...

"...Истината е, че с помощта на пропагандата и манипулацията цялата ни действителност е покрита с информационна мъгла и така едни негодници успяха да узурпират властта. Тази машина вече разполага с ресурс и механизъм да изтрие всяка биография и да смаже всеки авторитет.

Режисираният скандал с оповестяването на манипулирана информация за данните в одитния доклад бе последван от грозното и пошло "активно мероприятие" в Съдебната палата, което е дело на същите сценаристи. Целта е да спечелят общественото мнение на своя страна, за да ме отстранят. По метода на натрупване на публиката един след друг се прожектират кадри за "греховете" на Лозан Панов, за да накарат хората да повярват, че всички са маскари. Тезата на сценаристите, подкрепена със скалъпени от самите тях доказателства, е, че Върховният ни съд има председател, който манипулира разпределението на делата и ги лишава от справедливост. Нещо повече! Този човек няма елементарен морал, вижте как е превърнал храма на Темида в "истински бардак" и час по-скоро трябва да се премахне. Ето в такава държава живеем!"

А на въпрос на журналистката Петя Владимирова - очаква ли нови атаки и при какви обстоятелства би се оттеглил, отговаря:

"Атаките се сгъстяват, придобиват все по-уродливи размери и в тях не се подбират нито средствата, нито методите. Посяга се дори на човешкото достойнство. Смятам обаче да се оттегля от този пост не когато тази атаки нараняват егото ми, а когато допусна те да наранят съвестта ми."