След 16 години абсолютна власт създателят и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг прави първи опит да създаде инструмент, който да го ограничава, съобщи Gizmodo.

Това е новият Надзорен борд на компанията. Според Facebook те ще следят за "спазване на свободата на изразяване в рамките на международните норми за човешките права" и че ще вземат решенията си на базата на тези принципи, имайки предвид ефекта върху "потребителите и обществото, без оглед на икономическите, политическите или репутационните интереси на Facebook".

Засега са разкрити имената на 20 членове на борда, който ще нарасне до около 40 души. Те няма да работят в него постоянно и рядко ще се събират на живо, тъй като са подбрани от цял свят. 

Селекцията, която според компанията е направена след десетки срещи, включва известни журналисти, адвокати, активисти, академици, съдии. Сред тях е бившият главен редактор на "Гардиън" Алън Ръсбриджър, отличената с Нобелова награда за мир йеменска журналистка и политик Тавакол Карман, пакистанският адвокат и защитник на човешките права Нигат Дад, както и бившият консервативен американски съдия Майкъл Макконъл. 

Само 25% от борда са американци. 20% са от Европа, 15% - от Тихоокеанска Азия и Океания, 10% са от Централна и Южна Азия, други 10% - от Близкия изток и Северна Африка, Подсахарска Африка, Латинска Америка и Карибите. 

Само двама са програмистите в борда, подчертава Facebook. 

Бордът, който се обсъжда от 2 години, ще се срещне за пръв път тази есен. По всяка вероятност още около 20 души ще бъдат включени в него. В Ню Йорк на ранна среща са провеждани симулирани дискусии дали Facebook е премахнал правилно или неправилно докладван постинг в социалната мрежа. Предполага се, че Бордът ще се занимава обаче с по-сериозни решения.

Едно от тях например е решението на Зукърбърг от миналата година да допуска лъжи на политици, ако те са в политически реклами, дори да са доказано неверни. Тезата му беше, че хората трябва да чуват политиците дори когато лъжат.

Дали обаче този Надзорен борд ще има реалната възможност да спре решение на Зукърбърг - предстои да видим. Технически той остава мажоритарен акционер и като такъв продължава да има пълен контрол.