С 10 процента от брутния вътрешен продукт на ЕС и 27 милиона работни места туризмът е един от ключовите сектори на икономиката на Стария континент. Вече тежко засегнати от кризата с коронавируса, професионалистите в областта на туризма се опасяват от исторически лошо лято за бранша, въпреки че се опитват да се приспособят, информира Франс прес, цитирана от БТА.

Ще има ли летни ваканции?

Във Франция, която е водещата туристическа дестинация в света, президентът Еманюел Макрон предупреди във вторник, че е твърде рано да се каже дали ще може да има ваканции това лято. Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон също прогнозира, че някои зони ще са отворени за туристи, а други не в зависимост от здравната ситуация.

Като цяло и гражданите, и властите залагат на вътрешните пътувания по време на отпуските. Според редица проучвания голяма част от французите планират да останат в страната си за лятната ваканция.

Във Великобритания, която е основен източник на туристи в Европа, резервациите за това лято са намалели значително, сочат данните на Асоциацията на британските туристически агенти (ABTA). Когато карантината бъде вдигната, желанието за пътуване до близките или за заслужен отпуск ще се появи отново според браншовата организация.

Как ще се справят работещите в туризма?

В туристическите райони основният въпрос е как да се успокоят туристите и междувременно да се спаси един летен сезон, който се очертава исторически лош. В Ница Али Абделхафид от хотел "Кастел плаж" на крайбрежния булевард "Променад дез Англе" заплашва да изостави професията, ако бъде наложено носенето на маски и ръкавици под чадърите.

В испанския град Гандия се предвижда наемането на контрольори по плажовете и забрана за деца в определени часове, за да се запази социална дистанция с възрастните, които са най-уязвимата група, а менютата в ресторантите ще се разглеждат на телефоните, за да не се предават от ръка на ръка. В хотелите в Испания ще се измерва температурата, ще се дезинфекцират куфарите и ще се раздават ръкавици, маски и гел.

Министърът на културното наследство, културните дейности и туризма на Италия Дарио Франческини се оплака пред медиите, задавайки въпроса за какъв туризъм става дума, след като хората не могат да се съберат и да хапнат в ресторант или пицария.

Туристическият сектор единодушно поиска ясни и последователни насоки. Европейските институции работят по хармонизирани правила на европейско равнище, заяви във вторник Тиери Бретон.

Какво ще е икономическото влияние?

Секторът е в застой от няколко месеца. В Испания, която е втората туристическа дестинация в света, броят на чуждестранните туристи е намалял с 64,3 процента през март спрямо предходната година и работодателската организация в туристическия сектор "Екселтур" (Exceltur) прогнозира, че туризмът би могъл да загуби 60 процента от годишния си оборот.

Европа трябва да разработи план "Маршал" за туризма, заяви Бретон, уточнявайки, че в момента 27-те страни членки преговарят за фонд за съживяване на отрасъла, който да разполага с огромна сума.