Десетки държави по света разработват приложения срещу COVID-19, но в Европа текат дебати каква точно функционалност да имат те и дали е възможно да осигурят спокойно отваряне на границите, разказва Ройтерс.

В момента има приложения с различни функции, като ключова разлика между тях е дали поддържат следене на контакти чрез Bluetooth технологията или не. Това би позволило на приложението да използва дадените доброволно данни за симптоми и здравен статут за това да следи дали потребителите са били в близост до човек, който и заразен със SARS-CoV-2.

Надеждата е, че ползването на тези приложения ще позволи и по-ранно отваряне на границите в ЕС. За тази цел обаче приложенията трябва да следват общи стандарти. Българското приложение ViruSafe например не поддържа следене на контакти, макар създателите да са коментирали, че това може да се въведе като функционалност при нужда.

“Взаимната оперативност на тези приложения отвъд граници е ключова", отбеляза Кас Кремърс от германския институт за сигурност CISPA.

Има и различни гледни точки за това къде трябва да се пазят тези данни. Великобритания и Франция смятат, че хората трябва да вярват на здравните институции, които ще пазят техните данни на централен сървър. Други държави обаче, сред които Швейцария, Германия, Италия, Португалия, Финландия, Естония, смятат, че данните трябва да се съхраняват само в личното устройство на потребителя.

Отделно е налице проблемът, че Apple, компанията, която произвежда около 20% от смартфоните в Европа, не позволява ползването на Bluetooth на "заден фон", т.е. за да засече контакт, програмата трябва да е отворена и активна.

Налице са и редица други казуси освен сигурността на данните. Учени от Оксфорд преди дни заявиха, че за да има полза от тези приложения, е необходимо да се достигне ниво на "дигитален стаден имунитет", т.е. над 60% от хората да ги инсталират и ползват. А хората в по-рисковите групи за вируса са по-малко вероятни да го използват. Според множество специалисти няма как да се достигне това ниво на употреба, ако не се направи инсталирането задължително.

В по-голямата част от света то обаче е доброволно. Проблемен е и казусът с несъвършенството на метода - Bluetooth би отчел "контакт" дори да се разминеш на 5-6 метра един от друг и никога да не си с лице към човека, което намалява шансовете за зараза многократно. Сигналът минава дори през по-порести стени.