Отделяне на функциите и правомощията на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР), свързани с водоснабдяването и канализацията, в самостоятелна структура с работно име Комисия за регулиране на ВиК услугите.

Това е една от идеите, която може да залегне в проекта на Закон за водоснабдяването и канализацията, върху който Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) работи, съобщиха днес оттам.

"Целта е да се повиши ефективността при контрола върху предоставянето на услугите и постигането на дългосрочните показатели за качество при запазване на социалната поносимост на цените", се посочва в мотивите.

До 19 май МРРБ събира предложения и коментари в рамките на обществена консултация по изготвянето на законопроекта. Проектът на неговата структура и консултационен документ са публикувани в Портала за обществени консултации.

Предложението идва на фона на решението от началото на годината за създаването на ВиК холдинг, в който се централизира управлението на целия ВиК сектор. "Български ВиК Холдинг" ЕАД е с капитал от 1 млрд. лв. и трябва да придобие настоящите акции на държавата във всички ВиК дружества на територията на страната чрез апортирането им. Освен ВиК-дружествата, холдингът ще придобие и такива с предмет на дейност поддържане, ремонт и реконструкция на ВиК инфраструктура.

В момента нормативната уредба за отрасъл ВиК е уредена основно със Закона за водите, Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги, Закона за устройство на територията и техните подзаконови нормативни актове. Отрасълът функционира в условията на сложна и фрагментирана нормативна уредба и е необходимо тя да бъде променена, за да осигури възможност за развитие на ВиК инфраструктурата и устойчивост при предоставянето на ВиК услугите в променящата се икономическа и демографска ситуация - посочват още от МРРБ.

Затова се предлага изработването и въвеждането на специален Закон за водоснабдяването и канализацията. Целта му е да се осигурят добри условия за развитие на водоснабдителната и канализационната инфраструктура и предоставяне на услуги с необходимото качество и при социално поносими цени за потребителите.

Предвижда се законопроектът да разглежда въпросите, свързани с политиката за развитие на отрасъла, собствеността на ВиК системите и съоръженията, дейностите и отговорностите на собствениците на публична ВиК инфраструктура и на ВиК операторите при управлението и развитието ѝ. С нормативния акт ще бъдат уредени въпроси като създаването на условия за планиране на развитието на ВиК системите, изискванията при проектирането и изграждането им, както и вещните права.  В него ще бъдат включени и текстове, свързани с функциите на асоциациите по ВиК и подобряване на управлението и ефективността на ВиК операторите.