Нереалистично е връщането на българската публиката в залите и салоните преди откриването на ваксина срещу коронавирус, коментира Малина Едрева, председател на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие в Столична община, пред „Площад Славейков“. Дори културните институти отново да заработят през есента, както оптимистично се надяват някои експерти, публиката ще се завърне едва когато епидемията бъде овладяна.

Малина Едрева

Най-скоро може да бъдат отворени галериите и музеите – мярка, която вече заработи в някои европейски държави, а до края на май месец ще бъде въведена и в други. Преди всичко обаче в Столичната община очакват  насоките на здравното министерство за новите ограничения, които ще бъдат наложени след края на извънредното положение – но според Едрева, музеите и галериите може да отворят още това лято. Експозиционните пространства на територията на София и посещаемостта им позволяват работата им да бъде възстановена, вероятно по нов модел – към момента европейският опит дава за пример еднопосочното движение, ограничаването на броя посетители, задължителното носене на маски…

„Бих искала максимално скоро да имаме протокол за отварянето на галериите, музеите, библиотеките и читалните – каза Едрева пред „Площад Славейков“. – Като че ли най-трудно ще бъде връщането към живота при сценичните изкуства – там това ще стане при най-строги условия, за да бъде допусната публиката да се срещне на живо със своите артисти.“

Театърът, операта, оркестрите… ще бъдат принудени да изнасят спектакли и концерти на открито. Очакването е, че първите събития ще започнат да се случват след 1 юли. Инициативата за провеждането им обаче трябва да дойде от продуцентите, отбеляза Едрева.

„Нищо няма да е такова, каквото беше преди 13 март – продължи Малина Едрева. – Трябва да си даваме сметка за всички варианти и да мислим отсега какво и как може да се случи. Първо, да съхраним фестивалите и събитията си при тази ситуация, защото през годините е вложен много труд и потенциал, докато си стъпят краката си и се развият, днес немалка част от тях са с международен авторитет. И второ – ясно е, че трябва да има трансформации, поне в следващите месеци, докато се преодолее тази инфекция. Преценката ще остане на всеки един от културните оператори и на продуцентите, за да може по най-адекватен и гъвкав начин да се организира срещата на публиката с творците.“

При необходимост някои пространства в столицата, например площади и паркове, може да се реорганизират така, че да послужат за целта на конкретното събитие, но към момента от кметството не планират да откриват нови сцени на открито:

„Със сигурност кризата винаги дава нови възможности  Вече има четири предложения за организиране и провеждане на автокино, това досега не се е случвало в нашия град“.

Тази пролет трябваше да започне и строителството по проекта за реновиране на изоставената топлоцентрала край НДК, която ще се превърне в пространство за култура. Там може да се използват както местата в самата сграда, така и моравата отвън, но коронавирусът отложи и това. Със сигурност обаче работата по проекта ще започне тази година, уверяват от кметството.

Столицата разполага с немалко изоставени пространства, които биха били подходящи да дадат сцена за културата по време на COVID-19. Такова място например е Летният театър в Борисовата градина, в близост до Семинарията. Проблемът е в собствеността – също като басейна „Мария Луиза“, и откритият театър е собственост на частен холдинг.

„Столична община търси юридически начини да си върне собствеността, защото софиянци заслужават да имат летен театър в Борисова градина. Аз се надявам, че към пространствата на открито, които до момента не бяха разработени, в кризата ще има голям интерес“, коментира председателят на Комисията по култура в общината.

Останалите места, на които софиянци може да очакват културна програма на открито, са градинката на КАТ, парк „Възраждане“, паркът на Военната академия…

Сред най-засегнатите сфери от пандемията е и книгоиздаването. Заради вируса бе отложен и пролетният базар на книгата. В годината на европредседателството по изключение той се проведе в парка пред НДК и мнозина ценители на книгата пазят топъл спомен от това изложение. Предстои и Алея на книгата, която всяко лято опъва своите шатри на бул. „Витоша.“

„Винаги съм мислела, че пешеходната част на „Витоша“ е много подходящо място за книжни изложения, но в последните години то беше пренапрегнато от гледна точка на това, че там се провежда Алеята, и някак си по-спокойно и елегантно е пространството пред НДК“, смята Едрева.

За да не се губи контактът на столичани с културата това лято, ще бъдат реализирани галерии на открито, мултимедийно представяне на изложби, прожекции върху фасади на сгради, училища, публични институти…

„Сега е моментът културата да излезе много повече в обществените пространства, да има бърза и пряка среща с публиката, а за затворените пространства ще изчакаме да видим първо поведението на вируса, мерките, които ще бъдат предприети спрямо него и как ще се развие като цяло пандемията“, казва Едрева.

С магистърска степен по биология и химия, Малина Едрева не вярва, че животът в културата ще се върне към нормалното до септември и октомври. По думите ѝ, остава опасността от втора вълна при нарастването на заболеваемостта с коронавирус.

Въпреки неяснотата, в чужбина вече се обсъждат мерките за отваряне на по-малките зали, в някои държави планират нови ограничения, за да се осигури безопасността и на творците, и на публиката. У нас това също може да се случи, вероятно чрез демонтиране на повечето места в залите, инсталирането на озониращи апарати, обезопасяване на климатичните системи, задължителното носене на маски на закрити места… Все още обаче никой не може да каже дали и при тези строги мерки кината, театрите и концертните зали ще може да заработят.

"Площад Славейков"